(NE)SLOBODA MEDIJA

Britanski mediji bijesni zbog 'Ministarstva istine'

19.03.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Brojni britanski tiskani mediji u utorak su izrazili zabrinutost nakon dogovora triju glavnih britanskih političkih stranaka u ponedjeljak o stvaranju novog sustava za regulaciju nacionalnih tiskanih medija koji jure za skandalima, nakon što je javna istraga razotkrila postojanje rasprostranjene kulture prisluškivanja telefona i drugog neetičkog ponašanja

U zajedničkom priopćenju nekoliko velikih nacionalnih dnevnih listova navodi se da taj projekt sadrži 'vrlo sporne elemente'.

Listovi Daily Mail, Daily Telegraph i Daily Express, te tvrtka News International koja objavljuje Sun i Times, žale se da nisu imali predstavnike na sastanku gdje su konzervativci, liberalni demokrati i laburisti dogovorili taj novi sustav regulacije.

Daily Telegraph je u uvodniku ocijenio da je 'Rubikon prijeđen' u pogledu slobode tiska nakon 318 godina kada novine i časopisi nisu bili pod uplivom političke vlasti.

Times ukazuje na 'opasan presedan i tužan događaj u povijesti slobode tiska u Velikoj Britaniji'.

Prva stranica tabloida The Sun je precrtana naslovom 'Ministarstvo istine', kojom se priziva roman Georgea Orwella '1984'.

Sun i Times pripadaju tvrtki Murdoch, kao i News od The World koji je 2011. morao staviti ključ u bravu nakon skandala telefonskih prisluškivanja.

Taj je tabloid 2000. godine prisluškivao stotine ljudi, a novi organ regulacije tiska je odgovor na taj skandal.

On će također novinama određivati globe do milijun funti (1,2 milijuna eura).

Novi sustav se temelji na dragovoljnom pristupu, ali novine koje mu se odbiju pridružiti izlažu se plaćanju odšteta i kamata u slučaju sudskih procesa.

Newspaper Society, koji predstavlja tisuću lokalnih novina, ukazao je na 'vrlo hendikepirajući teret' za mjesni tisak.