usluga na zahtjev

Streljana kao metu postavila fotografiju 'nevjeste Islamske države' radi boljih reakcija korisnika

01.03.2019 u 22:16

Bionic
Reading

Na zahtjev brojnih korisnika, streljana britanske tvrtke Ultimate Airsoft u Wallasseyju u blizini Liverpoola postavila je kao metu fotografiju Shamime Begum, koju na Otoku nazivaju 'nevjestom Islamske države'

Vlasnici streljane podržali su zahtjeve korisnika, naglasivši kako je riječ 'isključivo o zabavi'.

U priopćenju Ultimate Airsofta navodi se kako takvi postupci pomažu da 'odrasli probude dijete u sebi' te da takve fotografije kao mete pomažu u 'iniciranju fantastične reakcije i konverzacije'.

Tvrtka je nadodala kako korisnici streljane kao mete mogu koristiti fotografije američkog predsjednika Donalda Trumpa, nekadašnje premijerke Margaret Thatcher ili kanadskog pjevača Justina Biebera.

Glasnogovornik streljane izjavio je za BBC kako je odluka o postavljanju mete s fotografijom Shamime Begum donesena nakon što su vlasnici Ultimate Airsofa pogledali njezin intervju u kojem je pozvala britansku vladu da joj dozvoli povratak u Veliku Britaniju. Glasnogovornik je nadodao kako je odluka o postavljanju fotografije kao mete donesena zbog nedostatka žaljenja i empatije prema Begum.

Potez uprave streljane osudili su brojni korisnici društvenih mreža, tvrdeći da je takvim postupkom 'otišla predaleko' i kako bi odgovorni trebali 'probuditi roditelje u sebi'. Kritičarima su se pridružili i brojni laburistički zastupnici koji ne odobravaju korištenje fotografija živih osoba kao mete.

Devetnaestogodišnja Shamima Begum napustila je Britaniju prije četiri godine kako bi se pridružila tzv. Islamskoj državi, a sada, nakon što je ta teroristička skupina uništena, želi dozvolu za povratak.

U razgovoru za BBC Begum je otkrila kako nije zažalila što je 2015. napustila dom u istočnom Londonu i pridružila se Islamskoj državi u Siriji. Pritom je nadodala kako se nije slagala sa svim postupcima ISIL-a te kako je teroristički napad tijekom koncerta u Manchesteru 2017. bio greška, ali i 'svojevrsna odmazda'.

Begum je otkrivena prije nekoliko mjeseci u izbjegličkom kampu u Siriji, u kojem je nedavno rodila sina.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid najavio je ovih dana da će Begum ukinuti državljanstvo Velike Britanije.