ultimatum preko twittera

Trump zaprijetio Europi: Preuzmite 800 zarobljenih boraca Islamske države ili ćemo ih pustiti na slobodu

17.02.2019 u 09:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u subotu navečer zatražio je od Europe da uzme na stotine boraca Islamske države uhvaćenih u Siriji, uz prijetnju da će ih SAD u protivnom pustiti na slobodu

"Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Njemačke i ostalih europskih saveznika da preuzmu natrag preko 800 boraca Islamske države koje smo ulovili u Siriji i da im sude", napisao je Trump u bujici poruka na Twitteru.

"Kalifat je pred propašću. Alternativa nije dobra ako ćemo ih morati pustiti", dodao je Trump.

"Amerika ne želi vidjeti borce ISIL-a kako preplavljuju Europu, a očekuje se da će tamo otići", naglasio je Trump.

"Puno radimo i toliko mnogo trošimo, vrijeme je da i drugi preuzmu posao za koji su sposobni. Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom", poručio je Trump.

Njegovi tvitovi dolaze u vrijeme kada je potpredsjednik Mike Pence pozvao ostale saveznike da preuzmu inicijativu u Siriji nakon što se povuku američki vojnici.

Na marginama sigurnosnog summita u Muenchenu, Pence je rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

"Tražimo od drugih zemalja da nam se pridruže i ponude resurse i podršku te osoblje potrebno za osiguravanje područja, i da spriječimo (Islamsku državu) ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme njihov teritorij", rekao je Pence.

Trump je u prosincu zabrinuo saveznike kada je iznenada najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da je Islamska država već pobijeđena.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Kritičari su upozoravali da teroristička organizacija nije pobijeđena te da povlačenje može dovesti do oživljavanja sukoba, a saveznici SAD koji su u regiji nisu samostalno sposobni za takav izazov.

Sirijske demokratske snage (SDF), pod podrškom SAD-a i vodstvom Kurda, pokrenuli su napad prošlog tjedna kako bi izbacile islamiste iz sela Baghuz, jedinog preostalog područja pod kontrolom Islamske države u blizini granice s Irakom.

Također postoji bojazan, da će bez prisustva SAD-a, Turska pokrenuti napad protiv SDF-a, gdje su pretežito snage Kurdskih narodnih obrambenih snaga (YPG).

Turska smatra YPG ogrankom separatističkog pokreta Radničke stranke Kurdistana (PKK), protiv kojeg se već desetljećima bori na jugu zemlje.