DAN NAKON TRAGEDIJE

Britanska policija priznala da imaju propusne granice, šire istragu o smrti 39 Kineza

24.10.2019 u 18:21

Bionic
Reading

Britanska policija u u četvrtak je poduzela dodatne istražne radnje kako bi ispitala odgovornost vozača kamiona kojega povezuju sa smrću 39 osoba za koje se smatra da su državljani Kine i čija su tijela pronađena smrznuta u teretnom prostoru kamiona u blizini Londona, a fokus istrage je na trgovini ljudima, prenio je Reuters.

Policajci su tijekom dana pretražili tri objekta u okrugu Armagh u Sjevernoj Irskoj. Identitet vozača kamiona nije službeno potvrđen, no izvori blisku istrazi naveli su kako je riječ o muškarcu koji se zove Mo Robinson.

Hitna pomoć i policajci pronašli su u srijedu tijela 31 muškarca i osam žena u kamionu-hladnjači u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona.

Ilegalni migranti već godinama pokušavaju dospjeti do Velike Britanije skriveni u kamionima koji uglavnom dolaze s europskog kontinenta. U najvećoj tragediji do sad 58 Kineza pronađeno je 2000. godine kod Dovera u kamionu koji je prevozio rajčice.

"Teška srca vidjeli smo izvješća o smrti 39 osoba u Essexu", stoji u izjavi koju je objavilo veleposlanstvo Kine. Naveli su kako sada od policije očekuju više detalja o ovoj tragediji.

Policija Essexa objavila je kako im je prioritet osigurati dostojanstvo žrtava dok traje istraga.

"Svaka od 39 žrtava mora proći cjeloviti postupak obdukcije kako bi se utvrdio točan uzrok smrti prije nego što pristupimo identifikaciji", stoji u policijskom priopćenju u kojemu su upozorili kako će to tražiti dodatno vrijeme.

  • +35
Lorry u Essexu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES / EPA / Facebook

Policija je u četvrtak dobila suglasnost lokalnog suda da produlji pritvor 25-godišnjem vozaču za dodatna 24 sata.

Za sada se zna kako je kamion kojim je on upravljao stigao u Essex iz Belgijske luke Zeebruge, istom rutom kojom je stigao i kamion iz 2000. godine..

Tijela žrtava otkrivena su sat nakon što je kamion stigao u Purfleet, gdje mu je bilo krajnje odredište. Vozilo je nakon toga premješteno u osiguranu zonu gdje je započela forenzička istraga.

Britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA), koja je zadužena za slučajeve teškog i organiziranog kriminala, potvrdila je kako sudjeluje u istrazi i radi na identificiranju kriminalnih skupina koje bi mogle biti povezane sa slučajem.

Shaun Sawyer, glasnogovornik britanske policije, zadužen za područje borbe protiv trgovine ljudima, kazao je kako tisuće ljudi pokušavaju ilegalno ući u Veliku Britaniju jer tu zemlju kriminalne skupine vide kao "laku metu" za krijumčare ljudima.

"Moramo prihvatiti da imamo propusne granice", kazao je Sawyer za BBC radio.

  • +12
Policija na mjestu zločina u Essexu, gdje je u kamionu pronađeno 39 mrtvih osoba Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES