KONTAKTNA SKUPINA U DOHI

Britanija želi pojačati zračne napade na Libiju

13.04.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova zemalja 'kontaktne skupine' sastali su se u srijedu u Kataru na razgovorima o budućnosti Libije, a neki od njih žele pojačati zračne udare protiv snaga Moamera Gadafija strahujući da bi se sukob mogao pretvoriti u krvavu pat poziciju

Međunarodna 'kontaktna skupina' saslušat će predstavnike pobunjeničkog nacionalnog vijeća, čije je sjedište u istočnoj Libiji. Pobunjenici dosad nisu uspjeli srušiti Gadafija s vlasti unatoč zračnim udarima koje provodi NATO u sklopu mandata UN-a. Isto tako ne nazire se kompromis između zaraćenih strana nakon što je ovoga tjedna propao mirovni plan Afričke unije.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je uoči sastanka da je potrebno pojačati NATO-ove napade. 'Moramo poslati više zrakoplova za napade na tlu kako bismo zaštitili civile', rekao je Hague, dodajući da je isto tako potrebno pojačati sankcije protiv libijske vlade.

Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim oborio se na zapadnjački 'imperijalistički način razmišljanja', optužujući svjetske sile da pokušavaju nametnuti Libiji političke promjene.

'Mi smo spremni boriti se ako je to potrebno. Ne samo libijska vojska nego svaki muškarac i žena i svako pleme u Libiji', kazao je on u Tripoliju u utorak kasno navečer.

Musa Kusa, bivši libijski šef diplomacije koje je pobjegao u Veliku Britaniju prošlog mjeseca, sastat će se s pobunjenicima u Dohi na marginama sastanka kontaktne skupine, priopćila je britanska vlada u utorak.

Sastanak kontaktne skupine održava se u vrijeme izvješća o produbljavanju humanitarne krize u okruženom zapadnom gradu Misrati, koji je pod kontrolom pobunjenika.

'Neprihvatljivo je da se na Misratu još uvijek otvara vatra i da je bombaridiraju Gadafijevi vojnici', izjavio je u utorak u Luksemburgu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.