SVE JAČI STISAK

Britanija kažnjava Dodika? Truss: Sankcije protiv ruskih oligarha moguće primijeniti i na 'secesioniste u BiH'

08.03.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss potvrdila je kako vlada Velike Britanije priprema zakonska rješenja kojima će se dodatno učinkovito sankcionirati oligarsi bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i da bi te iste mjere mogle biti iskorištene protiv "secesionista u BiH"

Šefica britanske diplomacije to je kazala tijekom zasjedanja parlamentarnog odbora za vanjske poslove i strategiju nacionalne sigurnosti, a zastupnica Alicia Kearns na svom je Twitter profilu objavila video u kojemu Truss, odgovarajući na njezina pitanja, izravno potvrđuje da London priprema set sankcija koji bi, uz osobe bliske Putinovom režimu, mogle pogoditi i one koji dovode u pitanje teritorijalnu cjelovitost BiH.

"Mjere koje poduzimamo kako bismo sankcionirali ruske oligarhe pomoći će nam i u odnosu na Bjelorusiju, ali ćemo tako moći snažnije sankcionirati i secesioniste u BiH", kazala je Truss ne spominjući izrijekom niti jedno konkretno ime, no očevidno ciljajući na dužnosnike iz reda bosanskih Srba.

Kazala je i kako valja imati na umu da i Rusija, kao i Kina, stalno pokušava ojačati svoj financijski utjecaj na području zapadnog Balkana pa bi Britanija kao i cijeli Zapad na to trebali reagirati tako što će povećati razinu svojih investicija u regiji.

Dodala je kako je važno da sve zemlje-članice EU također ulažu u zapadni Balkan kao i da snažnije podrže visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

  • +5
Ukrajinske izbjeglice Izvor: Profimedia / Autor: Lorena Sopêna / ContactoPhoto / Profimedia

Komentirajući činjenicu da se vlada Republike Srpske 2021. odlučila ponuditi na londonskoj burzi obveznice u iznosu od 350 milijuna eura kako bi popunila "rupe" u svom proračunu, odnosno financirala unutarnji dug, Truss je kazala kako bi nova zakonska rješenja mogla osigurati da se ubuduće spriječi takav pristup financijskom tržištu Velike Britanije, baš kao što se to kani učiniti u slučajevima organiziranog kriminala.