OPĆA REDEFINICIJA ODNOSA S EU

Britanija istupa iz Europske konvencije o ljudskim pravima?

11.03.2013 u 18:39

Bionic
Reading

Velika Britanija trebala bi razmotriti istupanje iz Europske konvencije o ljudskim pravima jer je ona ometa u borbi protiv kriminala i kontroli useljavanja, rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

Kako prenose europski mediji, May je u govoru na prokonzervativnoj političkoj konferenciji u subotu rekla da bi se u svjetlu idućih općih izbora 2015. njezina stranka trebala obavezati da će riješiti to pitanje.

'Do 2015. bit će nam potreban plan za rješenje pitanja Europskog suda za ljudska prava. I da, želim biti jasna da bi sve opcije, uključujući potpuno istupanje iz konvencije, trebale biti na stolu', rekla je May.

To stajalište pojavilo se u britanskom tisku prije tjedan dana, no ovo je prvi put da ga je May izrekla osobno i tako izravno.

Britanska Konzervativna stranka već dugo kritizira Europski sud za ljudska prava (ECHR) iz Strasbourga zbog zadiranja u britanski suverenitet. No pobornici konvencije ističu da je ona važna za zaštitu ljudskih prava u Velikoj Britaniji jer ona nema pisani ustav koji bi tako štitio temeljna prava.

ECHR nije institucija Europske unije, ali je dio šire rasprave o britanskim vezama s Unijom. Konzervativni britanski premijer David Cameron obećao je da će njegova stranka, pobijedi li na izborima 2015., redefinirati odnose s EU-om i do 2017. organizirati referendum o ostanku u Uniji.

May je to izjavila upravo na dan kada je radikalni muslimanski svećenik Abu Qatada, čiji slučaj najčešće ističu britanski kritičari ECHR-a, vraćen u zatvor zbog kršenja uvjetne slobode.

Vlada ga želi deportirati u Jordan, gdje je tražen zbog terorizma, no ECHR je u siječnju prošle godine presudio da ga se ne može zakonito deportirati jer bi suđenje u Jordanu moglo biti nepravedno zbog dokaza iznuđenih mučenjem. ECHR je time poništio odluku britanskog Vrhovnog suda, izazvavši veliko nezadovoljstvo u zemlji. Mnogi kritičari ocijenili su da takve odluke štite ljudska prava onih koji sami ne poštuju ljudska prava drugih ljudi.

Istupanje iz Europske konvencije o ljudskim pravima bilo bi jako kontroverzno i vjerojatno ne tako lako izvedivo.

Konzervativci su u predizbornom programu za opće izbore 2010. obećali da će zamijeniti Zakon o ljudskim pravima, koji osigurava poštovanje Europske konvencije o ljudskim pravima, novom britanskom Poveljom prava. Britanska vlada, koalicija Konzervativaca i Liberalnih demokrata, oformila je u ožujku 2011. stručno povjerenstvo da razmotri pripremu te povelje. Povjerenstvo je u prosincu 2012. objavilo da se njegovi članovi nisu uspjeli dogovoriti o tome što bi trebalo učiniti.

Po pisanju britanskog tiska, Theresa May mogla bi biti nova čelnica Torijevaca izgubi li David Cameron iduće opće izbore.