INCIDENT U SREDOZEMLJU

Britanija i Španjolska 'zakrvile' zbog Gibraltara

29.07.2013 u 19:10

Bionic
Reading

Britanske vlasti optužile su Španjolsku da je proteklog vikenda namjerno izazvala velike gužve na granici s Gibraltarom kao odgovor na gradnju umjetnog otoka

Nakon telefonskog poziva britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea španjolskom kolegi Joseu Manuelu Garcia-Margallu u nedjelju, stanje se smirilo, navode britanske vlasti, i u ponedjeljak nije bilo zastoja na granici, izvijestila je gibraltarska policija.

No ovog vikenda svi koji su htjeli ući ili izaći iz tog britanskog teritorija od 6.500 četvornih kilometara nad kojim Španjolska polaže pravo suvereniteta, morali su čekati čak šest sati kako bi prešli granicu.

'Španjolska vlada je uzrokovala nepotrebna kašnjenja djeci, starijima i invalidima na temperaturi od 30 Celzijevih stupnjeva', požalio se Gibraltar, nazivajući to 'zlostavljanjem' i dodajući da je na lice mjesta poslao ekipe hitne medicinske pomoći kako bi pružile pomoć vozačima koji su pretrpjeli toplotni udar.

Fabian Picardo, predsjednik vlade Gibraltara, optužio je u ponedjeljak španjolsku carinsku službu da je namjerno prouzročila zastoje kako bi se osvetila za gradnju umjetnog betonskog otoka u Sredozemnom moru prošlog tjedna.

Ta bi barijera, tvrdi Picardo, trebala 'spriječiti španjolske ribare da nezakonito love' i štititi ribolovne resurse. No ona nije po volji Madridu koji se, kako prenosi španjolski dnevnik As, službeno požalio britanskim vlastima rekavši da betonski blokovi mogu oštetiti ribarske mreže, poplašiti ribu i nanijeti štetu okolišu.

Pitanje prava na ribolov čest je povod za trzavice između Londona i Madrida koji odavno traži povrat Gibraltara, područja koje je Španjolska 1713. ustupila Velikoj Britaniji, zadržavši nad njim suverenitet, što London ne priznaje ističući da se domaće stanovništvo protivi takvoj mjeri.