IZBORI U NORVEŠKOJ

Breivikova stranka traži mjesto u vladi

10.09.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Protuimigrantska populistička Napredna stranka (FrP) zatražila je veliku ulogu u norveškoj vladi u utorak nakon što je savez desnog centra pobijedio na općim izborima i smijenio s vlasti dosadašnju vladinu koaliciju lijevog centra pod vodstvom premijera Jensa Stoltenberga

Napredna stranka (FrP), među čijim je članovima nekad bio Anders Behring Breivik, koji je ubio 77 ljudi 2011. godine u napadu na laburiste, osvojila je treće mjesto na izborima, što znači da će dobiti veliku ulogu u uspostavi vladajuće koalicije. FrP se nakon tog pokolja jasno distancirao od Breivikova križarskog rata protiv islamizacije Europe i multikulturalizma.

Stranka je ublažila svoje izjave o 'rastućoj islamizaciji', ali nije odustala od politike ograničenja useljavanja što bi, drže analitičari, moglo biti preradikalno za demokršćane i liberale.

Konzervativci na čelu s Ernom Solberg, koji su osvojili većinu mjesta, ne mogu sastaviti većinsku vladu bez Napredne stranke i možda će morati napraviti ustupke desničarima glede troškova, poreza i pitanja imigracije, a da pritom ne udalje dvije manje stranke centra - demokršćane i liberale.

'Mi ćemo osigurati čvrstu poziciju u novoj vladi i ako želimo imati dobra rješenja, sve četiri stranke moraju imati mjesto, sve moraju biti vidljive', rekao je čelnik Napredne stranke Siv Jensen.