PANDEMIJA SE ŠIRI

Brazil bilježi rekordan broj preminulih od covida-19

09.05.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Najveća prijetnja uspješnoj borbi Brazila protiv koronavirusa je predsjednik te države Jair Bolsonaro, tvrdi prestižni britanski medicinski časopis The Lancet dok najveća južnoamerička država bilježi rekordan broj preminulih od covida-19

Lancet je objavio kako Bolsonarov nemar i ignoriranje restriktivnih mjera širi konfuziju diljem Brazila koji je u petak zabilježio dosad najveći dnevni broj preminulih od covida-19.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je objavilo kako ta država broji 10 tisuća novozaraženih i 751 preminulih, čime je sveukupni broj zaraženih narastao na 145 tisuća, a smrtnih slučajeva na gotovo deset tisuća.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan i zastupnik u parlamentu, uzdrman je političkom krizom nakon što je nedavno otpustio popularnog ministra zdravstva Luiza Henriquea Mandettu, te nakon što je vladu napustio ministar pravosuđa Sergio Moro, lice borbe protiv korupcije u redovima prethodne lijeve vlade.

„Ovaj izazov je u temelju politički i zahtijeva kontinuirani angažman cjelokupnog brazilskog društva. Brazil kao država mora se ujediniti u jasnom odgovoru na 'što onda?' svog predsjednika. On mora drastično promijeniti svoj put ili biti idući koji će otići“, piše Lancet, časopis pokrenut 1823. godine.

Prošli tjedan novinar je pitao Bolsonara da komentira rekordan broj smrtnih slučajeva u Brazilu, na što mu je predsjednik odgovorio: „Što onda? Žao mi je, ali što želite da učinim?“.

Čelnik šeste najmnogoljudnije države u petak je rekao kako planira pozvati trideset prijatelja na roštilj u predsjedničku palaču. Kasnije se našalio da bi mogao pozvati još tisuće ljudi, među njima i političke pobornike i novinare.

Izvještaj londonskog Imperial Collegea od petka pokazuje da epidemija u Brazilu „još nije pod kontrolom i nastavit će se širiti“, dok države u Europi i Aziji koje su uvele restriktivne mjere bilježe uspjeh.

Lancet u svom tekstu piše o poteškoćama koje čekaju Brazil. Oko 13 milijuna Brazilaca živi u favelama gdje je preporuke o higijeni i fizičkom distanciranju gotovo nemoguće provoditi.

Pod velikom je prijetnjom i brazilsko autohtono stanovništvo, već ranije ugroženom ilegalnim rudarenjem i krčenjem šuma.

„Šumari i rudari sada donose covid-19 izoliranim populacijama“, tvrdi britanski časopis.

Većina od 27 regionalnih brazilskih vlada ozbiljnije je shvatilo prijetnju koronavirusa od Bolsonara.

Vlada Sao Paula tako je u petak produžila mjere karantene do 31. svibnja.