nakon predsjedništva

Branko Bačić: Vladajuća većina nije upitna za rebalans proračuna

14.06.2021 u 18:41

Bionic
Reading

HDZ je u ponedjeljak održao sjednicu Predsjedništva stranke nakon koje je izjavu za javnost dao Branko Bačić, potpredsjednik stranke i predsjednik kluba zastupnika

“Ovo je druga sjednica nakon lokalnih izbora. Raspravljali smo o tjednu pred nama, prvenstveno u Saboru. Imamo dva nova župana. Donijeli smo odluku o njihovim zamjenama”, rekao je Bačić.

Bačić je kazao da je donesena i odluka o održavanju unutastranačkih izbora na lokalnim razinama. 'Najvjerojatnije će proces započeti 15. rujna, a planiramo Opći sabor stranke s oko 2000 izaslanika početkom siječnja iduće godine', kazao je Bačić.

Bačić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da vjeruje da je vladajuća većina stabilna i da neće biti problema oko izglasavanja rebalansa proračuna. Dodao je da su se spominjali problemi oko stranke Reformista s kojom na lokalnoj razini u Varaždinskoj županiji traju dogovori oko formiranja vlasti.

Govoreći o nespjehu HDZ-a u velikim gradovima Bačić je kazao da to nije točno i da je HDZ pobijedio u 15 od 30 velikih gradova. Što se tiče Splita gdje ne mogu biti zadovoljni jer su izgubili mjesto gradonačelnika članstvo će na unutarstranačkim izborima odlučiti o vodstvu pa tako i o odgovornosti Ante Sanadera.

Odgovarajući na upit o nesupjehu HDZ-a na otoku Korčuli s kojeg potječe i sam Bačić, a gdje je ta stranka izgubila vlast u svim općinama, kazao je da snosi odgovornost tamo gdje je bilo neuspjeha, ali i tamo gdje su se dogodili uspesi, a dubrovačko-neretvanski HDZ je jedan od najuspješnijih u zemlji, ustvrdio je.

O Mati Frankoviću koji je imao jedan oštar istup o kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Bačić je kazao da je razgovarao s njim i da je to bio neoprezan istup.

'Držim da je eventualno njegovo nezadovoljstvo trebalo komunicirati u toj jedinici samouprave. Ako je Mato Franković imao primjedbe na kampanju Davora Filipovića, to je trebalo riješiti u ovoj zgradi, na razini Predsjedništva HDZ-a ili kroz Klub zastupnika. Takve ocjene stranačkih prijatelja iznose se na tijelima stranke', poručio je Bačić.

Novinare je zanimalo i zašto pred njih nije izašao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kao i inače.

Bačić je odgovorio da je Plenković kao rijetko koji premijer dostupan medijima.

'Smatram da nema potrebe da nakon svake sjednice Predsjedništva govori predsjednik”, kazao je Bačić.