ODBOR ZA USTAV

Obračun Pupovca i Grmoje: Tko podržava Dalić, a tko je 'totalitarist'

15.03.2018 u 10:45

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav nastavio je raspravu o amandmanima na izmjene Poslovnika, no već na početku svojom idejom iznenadio je HDZ-ov Branko Bačić

Šef HDZ-ovog kluba Branko Bačić predložio je da se na plenarnoj sjednici prvo održi objašnjavanje o amandmanima, a tek nakon svega da se glasa.

Međutim pravilo je da se nakon svakog amandmana održi i glasovanje o istom, na što je upozorio i SDP-ov Peđa Grbin. ‘Ovaj način izjašnjavanja bio bi presedan i sutra bi se moglo primijeniti na glasovanje o proračunu gdje građani ne bi mogli pratiti zašto se neki i tko neki amandman odbija’, poručio je Grbin.

Ovdje se radi isključivo o komociji većine, kazao je SDP-ov Gordan Maras. Naime, uvjeren je da prilikom obrazlaganja amanadmana koje bi potrajalo desetak sati vladajućih ne bi bilo u dvorani.

‘Kolega Bačić će otići spavati, a ja ću nastaviti biti u Saboru. A onda će se sljedeće jutro Bačić probuditi i obrisati krmelje i doći glasati 15 minuta’ rekao je Maras.

  • +9
Odbor za Ustav raspravlja o 522 amandmana na Poslovnik Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Da vladajući žele spriječiti da građani čuju argumente za odbijanje amandmana ustvrdio je i Mostov Nikola Grmoja.

Ovaj prijedlog je presedan, priznao je Bačić ali presedan je i više od 500 amandmana od kojih je većina tehničkih.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili Bačićevu ideju te nastavili raspravu o amandmanima.

Odbačen je onaj Vlahe Orepića koji se tražilo da se i zastupnicima bez kluba omogući traženje stanki.

Jednako tako nisu uslišane molbe oporbe da termin za stanke ostane ujutro. Grmoja ne vjeruje u argument da će se prebacivanjem stanki u popodnevni termin ubrzati rasprava.

‘Ta argumentacija je šuplja, ne odgovara vam kad se za riječ jave Bulj, Pernar i Maras’, rekao je Grmoja.

Prozvao je pritom i SDSS-ovog Milorada Pupovca kojem, kaže, ništa ne vjeruje. ‘On je jedan dan protiv Dalić, a onda je podržava’, rekao je Grmoja.

Pupovac mu nije ostao dužan poručivši kako je Most obmanjivao građane jedan dan jednim programom, drugi dan drugim programom, a treći dan trećim. ‘Pregovarali ste jedno večer o jednoj vladi, a drugo o drugoj Vladi i na kraju ste sve upropastili. Kada je u pitanju kultura govora i komunikacije, kada čujem neke od vas prolaze me trnci. Kad zastupnik Mosta govori o vjerodostojnosti, prolaze me trnci kada čujem kako se demagogija pretvara u totalitarizam. Vi ste novi totalitarist pod krinkom slobode govora’, poručio je Pupovac Grmoji.

Nakon što su prošli gotovo sve amandmane, SDP-ov Arsen Bauk iznio je uvjete pod kojima bi SDP mogao povući svojih nekoliko stotina amandmana.

Jedan od uvjeta je da se omogući da predsjednik Sabora na raspravu u roku od 60 dana, uz potpis 30 zastupnika stavi neki od prijedloga o kojima opozicija želi raspravljati. Što se pak tiče stanki, SDP bi mogao popustiti ako bi prvi dan zasjedanja stanka bila ujutro, a ostale dane u tjednu poslijepodne.

Pod tim uvjetima, rekao je Bauk, SDP bi povukao amandmane, a članovi SDP-a bi o Poslovniku glasali po savijesti. Ukoliko vladajuća većina želi i sigurnu podršku SDP-a za Poslovnik, trebat će se još razgovarati, rekao je Bauk.

U HDZ-u su spremni pristati na uvjet vezan uz stanke, a što se tiče oporbenih prijedloga zakona, predlažu da oporba ima pravo 11 prijedloga staviti na raspravu.

Međutim, zauzvrat HDZ traži čvrstu podršku za Poslovnik. ‘Povlačenje amandmana nije dovoljan kompromis’, rekao je Bačić.

Razgovori će se nastaviti do utroka kada je zakazan nastavak sjednice, a šef Odbora za Ustav Željko Reiner pozvao je i Most da se pridruži razgovorima. 'Već duže vrijeme se vode razgovori između HDZ-a i SDP-a. Nas nitko nije konzultirao pa je jasno tko je tu meta. Jasna je namjera, jasna je izvedba i jasan nam je dogovor', poručio je Grmoja.