UHIĆENJE HADŽIĆA

Braniteljske udruge smatraju da još nije sve gotovo

20.07.2011 u 18:26

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) danas je pozdravila uhićenje posljednjega haaškog bjegunca Gorana Hadžića, ali, kažu u udruzi, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda.

'Ovo je uhićenje mali i spori korak prema pravdi za obitelji žrtava, a nadamo se da će pomoći u rasvjetljavanju činjenica i pronalasku velikog broja nestalih osoba, posebice u slučaju nasilno odvedenih i ubijenih iz vukovarske bolnice i Vukovara', stoji u priopćenju Hvidre koje je potpisao njezin predsjednik Josip Đakić. Ali, dodaje se u priopćenju, potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednačavanja žrtve i agresora, u udruzi nisu potpuno uvjereni da će na kraju pobijediti pravda te da će i taj ratni zločinac odgovarati za užasna djela koja je počinio protiv čovječnosti, za pokolj, ubojstva, progone i ostale zločine koje je počinio, a koje je hrvatski narod pretrpio u obrani svoje Domovine.

Od počinjenih ratnih zločina 1991. prošlo je dugih 20 godina, a uhićenje Hadžića, kao i uhićenje zloglasnoga Ratka Mladića, slaba je utjeha velikom broju žrtava i članovima njihovih obitelji koji se godinama bore s bolnim posljedicama nezaraslih, otvorenih rana uzrokovanih gubitkom svojih najdražih. Posebice je teško obiteljima žrtava pokolja na Ovčari te progona i ubojstava u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisi te cijeloj istočnoj Slavoniji, upozorava Hvidra.

Osudivši dugogodišnje "gotovo neprikriveno" skrivanje Hadžića, udruga je ocijenila da je najava srbijanskoga predsjednika o provođenju istrage o odgovornima za skrivanje Hadžića i Mladića potpuno besmislena.

'Pravda je spora, ali dostižna. Međutim, ovim putem u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata moramo osuditi gotovo neprikriveno skrivanje toga ratnog zločinca, nedovoljan angažman i dugogodišnje nepostupanje mjerodavnih tijela u Srbiji', navodi se u priopćenju.

'Evidentno je da je uhićenje Hadžića, kao i uhićenje Ratka Mladića, vremenski i politički motivirano i da je uvjet za ratificiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije, a izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića o provođenju istrage o odgovornima za skrivanje Hadžića i Mladića u ovom su slučaju potpuno besmislene", ističe Hvidra.

Koordinacija: još brojni zločinci na slobodi

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata priopćila je da podupire uhićenje Gorana Hadžića i ističe da ne mogu i neće to smatrati gotovom pričom o ratnim zločinima jer su 'još brojni zločinci i krvnici na slobodi, uključivo i tzv. vrh JNA, protiv kojeg još ni danas nije podignuta optužnica'.

Koordinacija, nazvavši Hadžića 'jednim od velikih krvnika s ovih područja', ističe da je uhićenje provedeno pod pritiskom međunarodne zajednice i da Srbija 'samo izvršava svoje obveze' prema međunarodnoj zajednici i Haaškom sudu.
U priopćenju se, uz ostalo, navodi za što je sve optužen Hadžić.

'Moramo izraziti i svoju ogorčenost s obzirom na to da znamo da su još brojni zločinci i krvnici na slobodi, uključivo i tzv. vrh JNA, protiv kojeg još ni danas nije podignuta optužnica, tako da uhićenje Gorana Hadžića ne možemo i nećemo smatrati gotovom pričom o ratnim zločinima', ističe se, uz ostalo, u priopćenju i dodaje kako Srbija, dapače, mora učiniti još mnogo toga te istinski htjeti proći svoju katarzu i na sud pravde privesti sve ratne zločince.

'Za takva inkriminirana djela i stravične ratne zločine nijedna kazna ne može i neće biti primjerena jer dolazi s vrlo velikim vremenskim odmakom te velikom tugom i boli u srcima svih onih obitelji čiji su najmiliji poubijani u tome krvavu piru', ističe se.
'Možemo se samo nadati da Haaški sud neće učiniti takav propust i pogrešku kao prema krvniku Veselinu Šljivančaninu, koji je za takve stravične zločine dobio upravo smiješnu kaznu, kojom su žrtve zapravo drugi put bile ubijene', navodi Republička koordinacija udruga iz Domovinskog rata.