PROBLEMATIČNA ODLUKA

Branitelji s PTSP-om ostaju bez vozačke?

VOZAČ, VOŽNJA

VOZAČ, VOŽNJA

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Branitelji oboljeli od PTSP-a koji imaju položen vozački ispit B kategorije ovih su dana primili poziv da se u roku od 30 dana jave na 'izvanredni nadzorni zdravstveni pregled'. Ako se ne odazovu, prijeti im kazna od 1000 kuna te oduzimanje vozačke

Branitelje je ova informacija iznenadila jer je 2006. godine promijenjen pravilnik kojim se reguliraju zdravstveni pregledi za kandidate i vozače, odnosno 'kronični PTSP s psihotičnim epizodama i odlikama trajne promjene osobnosti' izbačen je iz tog pravilnika kao razlog za provjere, piš Večernji list

– Sramota! Mislili smo da smo to već riješili! Ali očito nismo: Hrvatska je jedina zemlja na svijetu gdje je PTSP problem kada je riječ o vozačkoj dozvoli – komentira tajnik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec.

Psihijatar Herman Vukušić, savjetnik ministrice branitelja Jadranke Kosor, pozive na izvanredne preglede smatra sramotom za koju konačno netko mora odgovarati.

– Nedopustivo je to. Nitko nema pravo traumatizirati te ljude. Pravilnik je izmijenjen, a ja ću kao savjetnik ministrice Kosor zatražiti da se detektira tko je kriv za pozive koji stižu oboljelima od PTSP-a – najavio je ljutito dr. Herman Vukušić.

Ministrica branitelja Jadranka Kosor poručila je kako za pozive nije znala te da je zatražila hitno očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova koje je pozive poslalo.

Vukušiću je još jedna situacija nejasna: kako policija dolazi do dijagnoza osoba koje poziva na preglede.

– Dijagnozu policija može dobiti samo ako je zatraži sudskim putem – tvrdi Vukušić, uz opasku da se sumnjičenje oboljelih od PTSP-a konačno mora sankcionirati:

– Žalosno je da me danima zovu branitelji i prijavljuju mi da su pozvani na kontrolu, a ne znaju zašto. Tim ljudima to je šok. Osim toga, neka gospoda policajci objave koliko su to prometnih nesreća skrivili oboljeli od PTSP-a.

Iz PU koprivničko-križevačke, s čijeg se područja javilo najviše branitelja koji moraju na 'izvanredni, nadzorni zdravstveni pregled', glasnogovornik Dražen Laljek kaže kako sve rade u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Temeljem obavijesti liječnika, mjerodavna policijska uprava koja vodi vozača u službenim evidencijama dužna je uputiti na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled vozača za kojeg se opravdano sumnja da iz zdravstvenih razloga više nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Pravilnik koji regulira preglede u priopćenju ne spominju.

Laljak također demantira informacije iz braniteljskih udruga prema kojima je 60 branitelja već dobilo pozive za izvanredne preglede, te da ih još nekoliko stotina pozive očekuje samo na križevačkom području.

– Točno je da smo primili obavijest za 28 ljudi, ali od njih samo 17 ima vozačke dozvole, pa je samo njih 17 pozvano na preglede. O tome imaju li status branitelja nemamo informacije – zaključuje Laljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi