NIJE ZASLUŽIO GRADSKI STAN?

Branitelja, humanitarca i Guinnessovog rekordera s obitelji bacaju na ulicu

Đuka Siroglavić

Đuka Siroglavić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/Vecernji list

Đuku Siroglavića (50), oboljelog hrvatskog dragovoljca, umirovljenog narednika HV-a, umjetnika i humanitarca, autora najveće slike na svijetu iz Guinnessove knjige rekorda, iz unajmljenog gradskog stana sud i Grad Zagreb bacaju na ulicu, zajedno sa suprugom i 16-godišnjim sinom, otkriva Novi list

Ovrhovoditelj Općinskog suda u Zagrebu s policijom u srijedu oko 11 sati ušao je u stan na trećem katu u Novskoj ulici na zagrebačkoj Savici, gdje je Siroglavić, izmučen 12-godišnjom agonijom neriješenog stambenog pitanja i načet bolešću, potpisao rješenje o deložaciji.

'Neka dođe sad Bandić. Otvorio je dvije moje izložbe i obećao pomoći. Ništa se nije dogodilo. Zar sam to zaslužio? Pet tisuća branitelja izvršilo je samoubojstvo ili završilo po psihijatrijama. Upravo zato jer se iživljavaju ovako nad nama. Zamislite da vas netko 12 godina ovako vucara od jedne do druge sobe', požalio se Siroglavić.

Odluka o deložaciji temeljem skandalozne tužbe Grada Zagreba trebala bi se provesti za deset dana, kada bi Siroglavići trebali biti izbačeni iz dvosobnog stana.

U srijedu je, sedmi put od 2000. godine, trebao biti proveden postupak o deložaciji. Iako se Grad Zagreb 'proslavio' dodjelom gradskih stanova tzv. zaslužnim građanima, nerijetko i estradnim zvijezdama, Siroglavić, rođeni Brođanin, koji živi u Zagrebu još od 1987, nije ušao u tu čuvenu kvotu, navodi Novi list

To što je u humanitarne svrhe svih ovih godina za djecu branitelja i osobe s invaliditetom darovao oko pola milijuna kuna vrijednih umjetničkih djela ispada da mu je više odmoglo.

S najvećom slikom na svijetu ušao je Guinnessovu knjigu rekorda 2007. oslikavši platno uz zrakoplovnu pistu u Bolu na Braču dužine čak šest kilometara, visine od 1,5 do 1,7 metara - ukupno 9500 m2.

Bio je pripadnik Narodne zaštite, potom 121. brigade HV-a od 1991, diverzant-izviđač koji je iz rata izašao s činom narednika. Unatoč svojim ratnim i poratnim zaslugama, tom čovjeku s 20-postotnom invalidnošću, koji pati od PTSP-a, uz mirovinu koja ne prelazi 3.500 kuna, Grad Zagreb i RH nisu omogućili primjeren smještaj.

Najam stana od 70 m2 uredno plaća u iznosu od 1.700 kuna. Kako sam kaže, supruga izvlači cijelu obitelj zahvaljujući poslu službenice u banci. 'Tražio sam samo krov nad glavom za moju obitelj. Nisam se ogrebao kao što su mnogi to činili, niti sam provalio u prazni gradski stan. Prvi zahtjev za stan podnio sam 2000. godine. Dobio sam ključ od jednog civila kojem sam dao slike u vrijednosti od 10 tisuća eura. Saznao sam da je prije njega u stanu bio jedan branitelj koji je deložiran. Platio sam i zaostatke neplaćenih komunalija branitelja. Tvrdim da je i ovaj stan jedan iz one kategorije za koju Grad ne može dokazati da je vlasnik jer nema kompletirane papire. Takvih je na stotine, to oni dobro znaju. Dao sam pola milijuna kuna u slikama za djecu branitelja, 2.500 slika poklonio sam preko udruge Human Art. Da sam želio, mogao sam kupiti tri ovakva stana. A to što sud tvrdi da imam nekretninu u Slavoniji obična je laž jer sam tu imovinu darovao bratu i sestri na selu koji imaju višečlanu obitelj. Zašto to sud ne uvažava?', upitao se Siroglavić.

Iz Ministarstva branitelja stigao je tijekom popodneva žuran odgovor, nimalo optimističan za obitelj: 'Provedenim upravnim postupkom 28. travnja 2011. doneseno je rješenje kojim je zahtjev gospodina Siroglavića odbijen. Utvrđeno je kako je gospodin Siroglavić bio suvlasnik 10/44 dijela kuće u Sibinju, na adresi Sibinjskih žrtava 104, sagrađene na k.č.br. 3025, upisane u z.k. uložak broj 1122 k.o. Sibinj te je svoj suvlasnički dio darovao sestri Katarini Zubić iz Siska. Pravo na stambeno zbrinjavanje ne može ostvariti osoba koja je u vlasništvu imala stan ili kuću koju je prodala, darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskog rata', ističe se u odgovoru s osvrtom na čl. 37. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji spominje zapreke. Ipak, unatoč formalno-pravnim preprekama, rješenja postoje na nivou Grada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi