ZLOČIN U LOVASU

Branitelj optuženog izbačen iz sudnice

24.06.2009 u 15:22

Bionic
Reading

U nastavku beogradskog suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u hrvatskom selu Lovasu 1991. godine, predsjedateljica sudskog vijeća Olivera Anđelković u srijedu je objavila da je zbog neprekidnog narušavanja reda u sudnici odvjetniku obrane Zdravku Krstiću sudsko vijeće oduzelo pravo zastupanja okrivljenika

Krstića, koji je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu branio prvooptuženog Ljubana Devetaka, te optužene Zorana Kosijera i Dragana Bačića, predsjednik Okružnog suda je, po riječima Olivere Anđelković, razriješio dužnosti branitelja po službenoj dužnosti i protiv njega je podnio kaznenu prijavu zbog prijevare.

Ona je podsjetila da je Krstiću tijekom suđenja do sada izrečeno više opomena i novčanih kazni zbog narušavanja reda na suđenju, te da je krajem prošle godine izbrisan iz imenika Odvjetničke komore Beograda, o čemu nije obavijestio sud, već je nastavio zastupati optužene za zločin u Lovasu

Predsjedateljica sudskog vijeća objasnila je da je uvidom u knjigovodstvo utvrđeno da je Krstiću za to vrijeme isplaćeno oko 300 tisuća dinara (oko 24 tisuće kuna) na ime troškova, zbog čega je predsjednik Okružnog suda protiv njega podnio kaznenu prijavu za prijevaru.

Umjesto Krstića za branitelja trojice optuženih imenovana je Jasmina Živić, a u nastavku postupka svjedok i negdašnji pripadnik postrojbi Jugoslovenske narodne armije u Lovasu Božidar Mitrović kazao je da nema izravnih saznanja o ubojstvima u selu te da je posredno doznao da su svi stradali bili civili.

Pozvan da kao svjedok suda u dokaznom postupku iznese svoje spoznaje o događaju, Mitrović je kazao kako je čuo da su minsko polje postavile hrvatske snage i da su ljudi iz sela odvedeni da ga razminiraju, te da je, pošto je netko od njih naišao na minu, počela pucnjava i sve ostalo.

Svjedok je dodao kako su obveza prisilnog rada i policijski sat vrijedili i za Srbe i za Hrvate, kao i za vojsku i civile.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. godine, nakon što je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu. Nastavak suđenja zakazan je za 24. lipnja 2009.