LOV NA MLADIĆA I HADŽIĆA

Brammertz: Srbija može učiniti više

09.05.2011 u 21:46

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u ponedjeljak, uoči dolaska u Srbiju, kako njegova poruka ostaje da se mora više učiniti kako bi se uhitili preostali haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić

Brammertz je u razgovoru za B92 kazao da će se tijekom sutrašnjeg posjeta Beogradu vidjeti jesu li preporuke haaškog tužiteljstva ozbiljno shvaćene i je li ostvaren napredak, podsjetivši kako je to tužiteljstvo tijekom svih prijašnjih godina ustrajalo na tome da uhićenje Mladića i Hadžića nema alternativu.


'Više puta i na različitim mjestima ponovili smo da postoje područja u kojima Srbija može i mora učiniti više da pitanju uhićenja bjegunaca pristupi kroz jednu širu istragu. Da odlučnije pristupi mrežama pomagača, pa i da osigura veću političku potporu operativnim službama. Da, mislim da Srbija može učiniti više', istaknuo je.

'Saslušat ću šta je učinjeno. Kao što sam već rekao, dali smo brojne preporuke, imamo zamjerki u nekim područjima, ali ću tek poslije tih razgovora moći sastaviti izvješće', naveo je Brammertz.

Regionalna suradnja u procesuiranju ratnih zločina je, kako je rekao, jedan od najvećih izazova za budućnost, a konačni uspjeh ili neuspjeh Tribunala dijelom je vezan i uz budućnost tužiteljstava za ratne zločine u regiji, odnosno za to hoće li u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni oni nastaviti rad. U proteklih pet godina je, dodao je, na tom planu učinjen velik napredak.