STIGAO U BEOGRAD

Brammertz 'ganja' Mladića i Hadžića

10.05.2011 u 20:07

Bionic
Reading

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u utorak je doputovao u posjet Beogradu, u sklopu kojeg će sa srbijanskim političkim i pravosudnim dužnosnicima razgovarati o suradnji Srbije s Haaškim tribunalom i potrazi za odbjeglim haaškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem

Brammertz će, kako se očekuje, dvodnevni službeni posjet Beogradu započeti poslijepodnevnim sastankom sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.


Potom se očekuje njegov susret s voditeljem srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem, kao i s predstavnicima operativnih službi angažiranih na pronalaženju i uhićenju Mladića i Hadžića.

Za srijedu prijepodne najavljen je Brammertzov susret sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem, a odmah potom i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Uoči dolaska u Srbiju Brammertz je u razgovoru za beogradsku televiziju B92 kazao kako njegova poruka ostaje da se mora više učiniti kako bi se uhitili preostali haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić. Dodao je da će se tijekom posjeta Beogradu vidjeti jesu li preporuke haaškog tužiteljstva ozbiljno shvaćene i je li ostvaren napredak, podsjetivši kako je to tužiteljstvo tijekom svih prijašnjih godina ustrajalo na tome da uhićenje Mladića i Hadžića nema alternativu.

'Više puta i na različitim mjestima ponovili smo da postoje područja u kojima Srbija može i mora učiniti više da pitanju uhićenja bjegunaca pristupi kroz jednu širu istragu. Da odlučnije pristupi mrežama pomagača, pa i da osigura veću političku potporu operativnim službama. Da, mislim da Srbija može učiniti više', istaknuo je.

'Saslušat ću što je učinjeno. Kao što sam već rekao, dali smo brojne preporuke, imamo zamjerki u nekim područjima, ali ću tek poslije tih razgovora moći sastaviti izvješće', kazao je Brammertz. Glavni haaški tužitelj u službenom posjetu Beogradu boravi u povodu priprema za podnošenje redovita šestomjesečnog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije s Haaškim sudom.