ULJEPŠAVANJE STVARNOSTI

BP priznao da je krivotvorio snimku svojeg kriznog stožera

22.07.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Britanski naftni div priznao je da je Photoshopom uljepšao snimku Kriznog centra u Meksičkom zaljevu postavljenu na svojim web stranicama

Fotografija, objavljena tijekom vikenda, prikazuje djelatnike kako na ekranima promatraju video zapise oštećene bušotine na dnu mora.

Glasnogovornik British Petroleuma Scott Dean izjavio je da u trenutku snimanja na tri ekrana uistinu nije bilo nikakvih slika te da su one naknadno dodane pomoću programa za obradu fotografija. Objasnio je da snimatelj nije imao loše namjere već je htio samo demonstrirati svoje poznavanje Photoshopa.

'Obično Photoshop koristimo samo za tipične svrhe popravljanja boja i kropanja', rekao je Dean. 'Naložili smo našem produkcijskom timu da ubuduće izbjegava slične zahvate.'

Nakon objave na blogu, BP se ispričao i postavio novu fotografiju

Uljepšana je snimka povučena nakon kritika američkog blogera Johna Aravosisa

'Kada već lažirate akciju čišćenja, vjerujem da je u redu da lažirate i fotografiju Kriznog stožera', napisao je Aravosis na svojoj stranici Americablog.com.

Bloger ističe da se na obrađenoj fotografiji vide greške oko glave jednog od radnika te da veličina snimaka ne odgovara praznim mjestima na ekranima.

Nakon eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja naftna kompanija našla se na udaru kritika zbog propusta koji su doveli do nesreće, ali i zbog sporih i nespretnih reakcija na ekološku katastrofu koja je u SAD-u proglašena najvećom u povijesti te zemlje.