prilagodili se promjenama

[FOTO] Božinović: Sigurnost na području Hrvatske nije narušena u ovim izvanrednim situacijama i posebnim epidemiološkim uvjetima

29.09.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u utorak kako sigurnost na području Hrvatske nije narušena "u ovim izvanrednim situacijama i posebnim epidemiološkim uvjetima", a istaknuo je i važnost borbe protiv korupcije i nezakonitih migracija.

"Sigurnost na području naše zemlje nije narušena u ovim izvanrednim situacijama i posebnim epidemiološkim uvjetima, ni za vrijeme turističke sezone. Setom novih operativnih rješenja i modelima njihove provedbe policija se prilagodila promjenama u načinu počinjenja kaznenih djela uzrokovanih epidemijom, a posebnu pažnju usmjerila je na nasilje u obitelji i ranjive skupine društva", rekao je Božinović na obilježavanju Dana policije i blagdana sv. Mihovila zaštitnika hrvatske policije u Policijskoj akademiji.

Upozorivši da su se nakon lockdowna reaktivirale nezakonite migracije i s njima povezane krijumčarske mreže, istaknuo je kako je njihov rastući trend policija dočekala tehnički i kadrovski spremnom.

Policija svoj posao radi odgovorno i profesionalno

"Hrvatska policija svoj posao radi odgovorno i profesionalno, fokusirana na prioritetne probleme", kazao je. Posebice je izdvojio borbu protiv krijumčarenja ljudi u kombinaciji su nezakonitim migracijama te iskorjenjivanje korupcije.

Božinović je naglasio kako im je glavni cilj pojačati operativu i policijske postaje, a smanjiti birokratizaciju poslovanja. Pri tome će naglasak staviti na digitalizaciju i efikasnost rada te ubrzati radne procese, ciljano koristiti europske fondove te modernizirati sustav Civilne zaštite.

Naveo je i kako su nastavili sustavno opremanje policije te u tu svrhu pokrenuli 22 projekta za nabavku policijske opreme i tehnike u iznosu od 117 milijuna kuna.

  • +15
Dan policije Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U ovoj godini ograničenih manevara i pojačanih izvanrednih i hitnih aktivnosti, kazao je, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) zadržalo je rutinu poslovanja i pripremilo više od 15 zakonskih i podzakonskih propisa koji su u različitim fazama postupka donošenja.

Najavio je i kako je prosinac ove godine rok dovršetka energetske obnove preostalih 15, od predviđenih 25 zgrada policije navevši da su ove godine pripremili i dokumentaciju za prijavu obnovu još pet policijskih objekata bespovratnim sredstvima iz europskih fondova. Također, Božinović je poručio i kako privode kraju radove na sanaciji policijskih zagrebački zgrada koje su stradale u potresu, a među kojima je i Visoka policijska škola.

Milina: Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije visoko na listi prioriteta

Zahvalivši svim policajcima za učinjene napore tijekom zagrebačkog potresa, epidemije koronavirusa i turističke sezone, glavni ravnatelj policije Nikola Milina izrazio je i zadovoljstvo naporima vezanim uz zaštitu vanjske granice EU - najduže kopnene granice na zahtjevnoj migrantskoj ruti.

Podsjetio je i da je Hrvatska u listopadu prošle godine ispunila jedan od strateških ciljeva - tehničku spremnost za ulazak u Schengenski prostor izrazivši uvjerenje i da ćemo uskoro postati i čuvari schengenske granice, što je idući strateški prioritet. Naglasio je i da je hrvatska policija u protekloj godini uspješno provela niz operativnih akcija na nacionalnoj i međunarodnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina.

"Visoko na listi prioriteta našeg djelovanja je i nadalje borba protiv svih oblika organiziranog kriminaliteta kao i suzbijanje gospodarskih i koruptivnih kaznenih djela u svim sferama društva", kazao je Milina.

Naveo je i da je njihov prioritet i istraživanje svih ratnih zločina poručivši kako neće stati dok ne procesuiraju sva ta kaznena djela.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su i godišnje nagrade i priznanja MUP-a te je prikazan i film o hrvatskoj policiji - ATJ Lučko.