presica stožera

Tko će preuzimati djecu iz škola ako roditelji rade, a bake i djedovi ne smiju? Capak: Na to mi je pitanje teško odgovoriti

04.05.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije u ponedjeljak objavio je da je u Hrvatskoj pet osoba zaraženo koronavirusom, a jedna osoba je preminula. Ukupno je u Hrvatskoj 2101 osoba oboljela od te bolesti

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je na redovitoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio da je u Hrvatskoj pet novooboljelih od koronavirusa. Ukupno je u Hrvatskoj 2101 zaraženi. Jedna osoba je preminula u Splitu. Riječ je o 60-godišnjoj ženi koja je patila i od drugih bolesti.

'Danas će se objaviti i nove mjere za vjenčanja, sprovode i dječja igrališta te za okupljanja na ulicama. Na pogrebu će osim uže odsad smjeti biti i obitelj. Ukida se zabrana dostavljanja cvijeća', rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i vodeći čovjek Nacionalnog stožera. Dodao je i da se mjera strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima neće produljiti.

Objasnio je i novosti o sklapanju brakova rekavši da se prilikom sklapanja braka ili životnog partnerstva broj širi s uže obitelji na obitelj, ali ostaje zabrana svadbenih svečanosti.

Na upit tko će dolaziti po djecu u školu ako ih ne smiju preuzeti bake i djedovi, a roditelji rade, odgovorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

'Na to mi je pitanje jako teško odgovoriti', kazao je Krunoslav Capak, poručivši da su se oni nadali da će se obitelji uspjeti nekako organizirati jer mi nismo Švedska da je svatko za sebe, već živimo u širim obiteljima.

Pojasnio je da je njihova namjera bila da zaštite starije članove domaćinstva.

'Imamo čitav niz detaljnih uputa kako će se provesti neke mjere, ali ne možemo odgovoriti na svako pitanje, kao kad nas recimo pitaju kako prati ruke ako nema sapuna u školi. Imamo i resorno ministarstvo koje se mora pobrinuti za organizaciju', objasnio je Capak, istaknuvši da stoje iza epidemioloških mjera.

Govoreći o nezadovoljstvu vozača kamiona, Božinović je kazao da su svjesni poteškoća s kojima se susreću i rade na tome da ne dođe do blokade.

  • +7
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Odgovarajući na pitanje ima li Hrvatska plan za eventualni drugi val zaraze Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', kazala je da smo znali odgovoriti i prepoznati i prvi val u vrijeme dok su se neki drugi smijali ovoj prijetnji.

'Kapaciteti su pripremljeni i ako se budemo držali mjera, a naši ljudi su bili uspješni, jer to se ne može nikome prepisati nego cijeloj naciji, onda mislim da smo spremni i spremniji nego neki drugi dijelovi svijeta', poručila je Markotić.

Što se tiče povratka sportskim natjecanjima, Capak je kazao da će u sljedećoj fazi doći red i na sportaše.

Ministar Beroš kazao je da u većini zdravstvenih ustanova nije bilo većih čekanja prvog dana nakon popuštanja mjera. Naveo je da je tek povremeno dolazilo da manjih gužvi na nekim trijažama, ali da su kasnije svi pacijenti uredno primljeni i obrađeni.

Na novinarsko pitanje hoće li javno objaviti izvješće o domu u Splitu i što je s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice Marijem Zovakom koji je kršio samoizolaciju, ministar Beroš kazao je da je nalaz upućen onima koji to moraju vidjeti.

'Odvjetništvo u Splitu istražuje slučaj, neka institucije rade svoj posao. Što se tiče profesora Zovaka, zatraženo je očitovanje i navodi se da profesoru nije bila određena samoizolacija i nikad nije bio zabilježen kao kontakt neke zaražene osobe', rekao je ministar.