burno sučeljavanje

Božinović i Klisović se zakačili oko migranata, Raspudić: Orban je bio u pravu

05.06.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Tema druge debate koja se održala uživo na portalu Dnevnik.hr bila je vanjska i unutarnja politika, obrana i sigurnost, a na njoj su sudjelovali Davor Božinović iz HDZ-a, Joško Klisović iz Restart koalicije, Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta te Nino Raspudić uime Mosta. Tijekom burne rasprave najviše je iskri frcalo oko pitanja migrantske krize. Davor Božinović jedva je kontrolirao emocije pa ga je voditelj Mislav Bago u jednom trenutku upozorio kako će mu srce otkazati.

Zaiskrilo je već na prvom pitanju o tome što je trenutno najveća ugroza sigurnosti - korupcija ili migranti. Božinović je kazao da su 'migracije sigurno jedan od većih problema i sigurno će obilježiti godine pred nama, dok je korupcija problem za svaku državu i nešto s čime se treba boriti na nacionalnoj razini'.

Za Klisovića najveća ugroza je korupcija. 'Ortački kapitalizam donosi neizmjerne štete. Institucije ove države ne funkcioniraju', rekao je Klisović.

Po pitanju migranata, i Bartulica i Raspudić kritizirali su Vladu. 'Prihvaćanje Marakeškog sporazuma stavlja nas u ranjivu poziciju. Milanović je rekao da ga je Merkel tražila da prihvatimo 100 tisuća migranta. To je skandalozno', rekao je Raspudić.

Klisović mu je odgovorio da je Marakeški sporazum dobra mjera. 'Ono što nije dobro je da EU nije uspjela donijeti zajedničko poziciju o masovnim migracijama. Hrvatska je propustila dovesti tu temu u fokus tijekom predsjedanja', kazao je Klisović, no brzo mu je stigao odgovor od Božinovića.

'Hrvatska je aktivna po tom pitanju. Gospodina Ostojića iz vaše vlade nitko nije vidio u Bruxellesu. Nije povukao novac koji je bio na stolu', kazao je aktualni ministar unutarnjih poslova.

Klisović je potom ustvrdio kako je Ostojić napravio puno toga vezano uz migrantsku krizu na međunarodnoj razini, na što mu je Božinović uzvratio: 'Ne znate o čemu pričate.'

Raspudić je pak inzistirao da Hrvatska ne smije postati hot spot i da se granice moraju zatvoriti, na što je Božinović odgovorio da neće dopustiti da Hrvatska postane hot spot. 'To vas ne mora brinuti', kazao je.

Klisović nije za zatvaranje granice i kazao je da bi oni u SDP-u uveli humanitarnu vizu i štitili granicu na zakoniti način.

Strasti su se digle i na pitanju štiti li Orban dobro nacionalne interese Mađarske kad su u pitanju migranti.

'On kontrolira tko ulazi i izlazi iz Mađarske, ne želi nekontrolirani ulazak ljudi bez papira u zemlju. Danas se više ne radi o ratnim područjima. Ne kontroliramo tko je sve ušao', kazao je Bartulica, a nadovezao se i Raspudić dodavši: 'Pokazalo se da je Orban bio u pravu, on je kontrolirao tko ulazi u zemlju'.

'Ne trebate dizati žicu niti slati vojsku da biste kontrolirali tko ulazi u zemlju. On je prešao razinu demokratskog društva', komentirao je Klisović Orbana.

Ako se pita Božinovića Hrvatska je zaštitila granicu. 'Ne može se u Hrvatsku ulaziti kroz šumu, a prema migrantima postupamo humano. Što se tiče Slovenije, ona će podržati naš ulazak u Schengen, SDP-ova vlada ništa nije napravila po tom pitanju', rekao je Božinović, na što mu je SDP-ovac dobacio neka 'prizna kontinuitet svih hrvatskih Vlada.'

Vidno uzrujanom Božinoviću na što mu je Bago poručio da se smiri jer ću mu srce otkazati.

Iako se granice nakon vrhunca epidemije koronavirusa otvaraju, Austrija još uvijek im a strogi režim prema Hrvatskoj. No i Božinović i Klisović uvjereni su da će Austrija uskoro otvoriti granice za Hrvate. 'Siguran sam da će pritisak koji Austrija osjeća od svojih građana popustiti. Oni dolaze, vrlo brzo će se Austrija otvoriti prema Hrvatskoj. 15. lipnja bi se trebalo ukinuti zatvaranje granica unutar članica EU', rekao je Božinović.

Raspudić je dodao kako je Europska unija polupropali projekt, a mišljenje je imao i Bartulica. 'Bojim se koliko ćemo se oporavljati od ove krize. Daj Bože da spasimo nešto iz ove sezone. Mi smo privlačna destinacija, ali moramo biti svjesni da moramo i druge reforme provesti, a ne samo ovisiti o turizmu', kazao je Bartulica o odluci Austrije.

Na pitanje treba li Hrvatska strahovati od neprijateljskih preuzimanja nekih naših tvrtki od recimo Kine, Božinović je kazao da se čini sve da takvih preuzimanja ne bude, ali da moramo biti svjesni da ne možemo živjeti kao otok.

'Slušali smo kako će komunisti iz Kine spasiti brodogradilišta u Istri, a od toga nije bilo ništa', kazao je Bartulica.

'Da, jer smo to napravili sami', odgovorio mu je Božinović.

Sučeljavanje na Dnevnik.hr dotaklo se i situacije u SAD-u. 'Stanje u SAD-u je kompleksno. Danas svjedočimo tragičnoj smrti Georgea Floyda. Imamo kaotično stanje i Trumpova pozicija je nezahvalna, ali huškanje medija nije u redu', smatra Bartulica. Za Raspudića je situacija izmakla kontroli, a i Božinović kaže da je u kombinaciji s koronakrizom situacija eskalirala

'Stvari koje su dosad tinjale, sada su izašle na površinu, a Trump je tome doprinio', smatra Klisović.

Što se pak tiče hrvatskih vojnika u mirovinim misijama, gotovo svi su istaknuli da su to neke obveze koje smo preuzeli i da su naši vojnici profesionalci, no klisović je dodao da ne moramo srljati baš svaku misiju.

Da li bi išli na ručak s Angelom Merkel ili Melanijom Trump, bilo je posljednje pitanje. Božinović je izabrao Merkel, jednako kao i Klisović. Merkel je izbor i Bartulice iako je dodao da bi na ručak s Donaldom Trumpom.

'Pitao bih Melaniju hoće li i suprug biti na ručku, ako da, onda bih otišao s njima da razgovaramo. Ako nema supruga, onda s Merkel', kazao je pak Raspudić.