MOLITVA NA MREŽI

Bozanić želi Crkvu na internetu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.11.2009 18:09
  • Objavljeno 12.11.2009 u 18:02
BOZANIĆ

BOZANIĆ

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, kao potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održao je danas u Rimu uvodno izlaganje na otvorenju plenarne skupštine Europske biskupske komisije za medije (CEEM), u kojem je ukazao na nužnost prisutnosti Katoličke crkve na internetu

Bozanić je kazao da "na internet danas treba gledati prije svega kao na svijet, koji se netko usudio definirati kao 'sedmi kontinent'. A taj svijet nije tako daleko od nas."

Ukazao je stoga na potrebu naviještanja evanđelja i tom "novom" svijetu, tim više što internet za velik broj osoba, posebno mladih, "postaje glavni prostor u kojem se događa njihova ljudska, moralna i spoznajna formacija", priopćio je Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije.

"U internetu je moguće shvatiti izgradnju novoga načina percepcije međusobnih odnosa, kulture, odnosa prema transcendentnome, prema spoznaji i samome vremenu. Vrijeme je to već obilježeno odgovorom 'odmah i sada' (hic et nunc), satkano od neprestanoga tijeka vijesti i nemira različite prirode", istaknuo je Bozanić.

Kazao je da je Crkva "u svojoj tisućljetnoj povijesti uvijek znala prepoznati plemenitost sredstava društvenog priopćavanja te da je u brojnim slučajevima ona je bila njihov promotor.

"Danas je pred Crkvom nov izazov: prije svega da bude prisutna na mreži sa svojom porukom ljubavi. Crkva nadalje može biti institucija koja promovira zajednički ethos.

Crkva može naznačiti etičke i moralne kriterije, koji su univerzalni, i koji se prepoznaju u ljudskim i kršćanskim vrijednostima, kako za one koji se koriste internetom zbog različitih motiva (zabava, istraživanje, informiranje...) tako i za one koji se internetom profesionalno bave, naravno s poštovanjem prema njihovoj autonomiji" - zaključio je Bozanić.

Plenarna skupština Europske biskupske komisije za medije održava se od četvrtka 12. do nedjelje 15. studenoga u Rimu na temu "Kultura interneta i komunikacija Crkve".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi