TEK NAKON ČETIRI DANA

Bozanić čestitao Josipoviću na pobjedi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.01.2010 13:42
  • Objavljeno 14.01.2010 u 13:40
bozanić skoplje misa

bozanić skoplje misa

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Maja Zletevska

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić čestitao je dr. Ivi Josipoviću na izboru za predsjednika Republike Hrvatske i povjerenju koje su mu time iskazali hrvatski građani, izvijestio je danas nadbiskupski tajnik

'Crkva smatra poštovanja vrijednim djelo onih koji se radi služenja ljudima posvećuju dobru države te na sebe uzimaju teret odgovornosti', navodi se na početku čestitke. Dodaje se kako su i Crkva i država, iako je svaka u svom poretku neovisna i samostalna, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi premda radi različitih razloga. Stoga ta uzajamna samostalnost ne zahtijeva odijeljenost koja bi isključivala njihovu suradnju, navodi se.

Kako napominje kardinal u čestitki, potrebno je promicati pozitivnu i otvorenu laičnost, utemeljenu na ispravnoj samostalnosti između svjetovnog i duhovnog reda, kako bi rasla zdrava suradnja i osjećaj zajedničke odgovornosti za opće dobro.

Crkva je, sa svoje strane, otvorena svima jer, kako naglašava Benedikt XVI., u Bogu postoji za druge, podsjeća nadbiskup u čestitki i dodaje kako je pred nama integracija Republike Hrvatske u Europsku uniju, što 'pratimo s dobrohotnom pozornošću'.

Drago nam je da Lisabonski ugovor predviđa da će EU s Crkvama održavati otvoren, transparentan i redovit dijalog, navodi se te dodaje: 'Dok se kao Crkva zauzimamo za prikladnije ostvarenje općeg dobra i same demokracije po načelima socijalnog nauka Crkve, a napose solidarnosti, supsidijarnosti i pravednosti, želimo da Hrvatska u zauzimanju za svoju budućnost zna uvijek crpsti iz izvora vlastita kršćanskog identiteta'.

Kardinal Josip Bozanić kaže kako kršćani mogu i žele pridonositi izgradnji zemlje, njezinu razvoju, stabilnosti i općem napretku.

'Svjesni smo da ćete se u svojoj službi suočavati s odlukama koje će imati dalekosežne posljedice za život hrvatskih građana. Očekujemo pri tome promicanje etičkih i demokratskih načela te zaštitu čovjekova dostojanstva i nacionalnih interesa hrvatskog naroda', napominje, uz ino, u čestitki kardinal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi