novi izbor

Bošnjaković: Za dva tjedna mogli bi dobiti glavnog državnog odvjetnika

22.04.2020 u 22:12

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu da bi izbor novoga glavnog državnog odvjetnika mogao biti gotov za dva tjedna, te da u Hrvatskoj zasad nema potrebe za produljenjem zastarnih rokova o čemu su nagađali neki mediji

Bošnjaković je u Dnevniku Nove TV rekao da će se na Vladi donijeti odluku o osnivanju posebnog povjerenstva koje će obavit razgovor s kandidatima koji su se javili na javni poziv.

U povjerenstvu će biti premijer i još pet ministara čiji je resor vezan za resor državnog odvjetništva, kazao je ministar.

Nakon što se obave razgovori sa svim kandidatima, dobit će se cjelovitija slika na temelju koje će Vlada donijeti odluku kojeg kandidata predlaže Hrvatskom saboru.

Novo ime teoretski bi mogli lako dobiti za dva tjedna, odgovorio je ministar. Idućeg tjedna im je namjera obaviti razgovore i da na Vladi utvrde kandidata, a nakon toga ide procedura u Saboru koja također može biti brza, a gdje će prije plenarne sjednice biti obavljen razgovor u Odboru za pravosuđe.

Na javni poziv za dužnost glavnoga državnog odvjetnika javilo se šest kandidata, izvijestilo je u utorak Državnoodvjetničko vijeće (DOV).

Kandidature su poslali zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku 19. veljače nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože.

Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Bošnjaković je odgovorio da u Hrvatskoj nema potrebe za donošenjem zakona, kakve zbog epidemije donose neke europske zemlje da neki predmeti ne bi otišli u zastaru.

„Ova situacija ne traje toliko dugo da bi ti zastarni rokovi mogli doći u pitanje. Mi nemamo tih velikih predmeta, koliko sam razgovarao s predsjednicima sudova, za koje postoji opasnost od zastare", zaključio je Bošnjaković.