IZVIŽDANI MINISTRI

Borković: Bitka za Hrvatsku još nije gotova

29.01.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Oko dvije tisuće hrvatskih branitelja i građana Vukovara te iz drugih dijelova Hrvatske okupilo se iza podneva na srednišnjem trgu u Vukovaru, na prosvjednom skupu potpore hrvatskim braniteljima, koji se u Srbiji sumnjiče za počinjenje kaznenih djela ratnog zločina.

Prosvjedni skup na Trgu Republike Hrvatske organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a među brojnim okupljenima bili su i potpredsjednik Vlade ministar Petar Čobanković te ministri Dražen Bošnjaković, Tomislav Ivić i Tomislav Karamarko. Okupljeni prosvjednici su spomen imena ministara Karamarka i Ivića, na početku skupa, popratili zvižducima.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivan Kovačić poručio je kako se srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih branitelja želi dokazati kako su branitelji ti koji su počinili zločin, da je zločin bilo braniti svoj prag, obitelj, grad i Domovinu te u konačnici, da je i Hrvatska nastala na zločinu.

'Međutim, nitko ne spominje prekomjerno granatiranje Vukovara na koji je dnevno padalo po nekoliko tisuća granata. To, dakako, nije bio zločin kao ni ubojstva brojnih civila i branitelja Vukovara', kazao je Kovačić postavivši pitanje opravdanosti Zakona o oprostu, sukladno kojem su, kako je naveo, brojni sudionici pobune protiv Hrvatske dobili radna mjesta, plaće i mirovine 'iako su se do jučer borili protiv te iste Hrvatske'.

'Danas im je kuna slađa neko ikada a najslađa im je saborska plaća', rekao je spomenuvši pritom ime saborskog zastupnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara Zdravko Komšić prozvao je Državno odvjetništvo što, kako je rekao, još uvijek nije uspjelo prikupiti dokaze za ubojstvo oko 5.000 Vukovaraca u srpskoj agresiji na taj grad 1991. godine, kao ni za ubojstvo oko 700 zatočenika logora u vukovarskom Veleprometu.

'Na žalost naše državno odvjetništvo pod pritiskom raznih udruga i svjetskih moćnika, neumorno prikuplja dokaze i podiže ili priprema optužnice protiv naših prijatelja i suboraca Tomislava Merčepa, Vladimira Šeksa, admirala Davorina Domazeta Loše, Ivana Vekića', naglasio je Komšić.

Poručio je predstavnicima hrvatske državne vlasti da imaju 'na umu kako je Hrvatska stvorena na žrtvi hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda i predana im na pladnju, na upravljanje, neopterećena ogromnim vanjskim dugom' te zapitavši: 'a gdje se danas nalazimo i gdje ste je vi doveli ?'.

Pozdravljajući okupljene branitelje i građane među kojima se nalazila i supruga nedavno uhićenog branitelja Tihomira Purde koji se nalazi u zatvoru u Zenici, posljednji zapovjednik obrane Vukovar 1991., Branko Borković, poručio je kako 'operacija Vukovar još uvijek traje i da bitka za Hrvatsku još nije gotova'.

Branko Borković

'Budite ponosni što pripadamo naraštaju koji se nakon 900 godina borio za samostalnu hrvatsku državu', rekao je Borković dodajući kako su neki, dok su se branitelji borili, smišljali kako opljačkati državu. Oni su od Hrvatske napravili veliki shoping centar, i sve dali za 1 kunu, kazao je Borković, dodajući kako branitelji ne 'dižu giljotine', ali traže odgovornost svih onih koji su se u proteklih 20 godina o Hrvatsku i hrvatski narod ogriješili.

Nakon skupa održana je konferencija za novinare organizatora, na kojoj je Branko Borković naglasio kako su u slučaju Tihomira Purde prekršeni hrvatski Ustav i zakoni te međunarodno pravo.

'Zahtijevam da se Hrvatska dovede u normalnu poziciju', kazao je dodajući kako se u slučaju Purda može govoriti 'samo o raspadu međunarodnog pravnog sustava'.