prijeti raskol

Boris Johnson želi ponovno biti premijer? Neki prijete napuštanjem Konzervativne stranke, a krenula je i neslužbena kampanja da ga se zaustavi

21.10.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Bivši britanski premijer Boris Johnson, koji je bio primoran napustiti dužnost prije tri mjeseca nakon što je poveći broj njegovih ministara i državnih tajnika napustio vladu, razmatra mogućnost da se uključi u izbore za novo vodstvo Konzervativne stranke nakon što je njegova nasljednica Liz Truss podnijela ostavku poslije 44 dana provedena na vlasti. Njegovi neprijatelji unutar Konzervativne stranke već smišljaju kako da ga u tome spriječe

Konzervativni zastupnici prošlog tjedna neslužbeno su se šalili da je Truss, čiji je miniproračun prošlog mjeseca izazvao kaos na financijskim tržištima, postigla mnogo u svom kratkom vremenu na čelu vlade 'pokopavši kraljicu, funtu... i Konzervativnu stranku'. I upravo je bojazan da se torijevci suočavaju s teškim porazom na sljedećim izborima ono što se Johnson nada iskoristiti, s obzirom na to da je na izborima 2019. postigao spektakularan uspjeh konzervativaca, piše Politico. Dio konzervativnih parlamentarnih zastupnika, posebice neki u postindustrijskim dijelovima sjeverne Engleske koji su prije tri godine prvi put glasali za konzervativce, još uvijek vjeruju da je Johnson u najboljoj poziciji da im pomogne zadržati mjesta u parlamentu.

'Izbori 2024. bit će superteški', primijetio je jedan konzervativni zastupnik. Ali mnogi visokopozicionirani torijevci strahuju da bi povratak Johnsona, koji sada već kao osoba izaziva velike podjele, mogao trajno podijeliti stranku. I već su u tijeku koordinirani napori da se zaustave njegovi pokušaji da dođe na vlast.

'Stranka će biti raskomadana pod Borisom', rekao je jedan zastupnik koji mu je prije bio vjeran. 'Neki zastupnici govore da će prijeći u druge stranke ili dati ostavku', dodaje.

'Zaustavit ću Borisa pod svaku cijenu. Ako on pobijedi, to znači kraj Konzervativne stranke', dodao je drugi zastupnik. Još jedan zastupnik kazao je da je odlučio taktički glasati protiv Johnsona i da bi mogao zauvijek napustiti stranku ako on pobijedi. Bivši vođa Konzervativne stranke Michael Howard u četvrtak je otvoreno rekao što misli, upozorivši da bi Johnsonov povratak rezultirao samo 'psihodramom' za naciju. 'Boris je imao svoju priliku', poručio je Howard.

Prag od potpisa 100 zastupnika nedostižan za Johnsona?

Nade u povratak Johnsona kompliciraju nova pravila postavljena za izbor nasljednika Truss. Nakon sastanka u četvrtak poslijepodne visoki dužnosnici Konzervativne stranke predstavili su plan koji predstavlja prepreku bivšem premijeru. Naime onaj tko želi ući u krug odabranih, između kojih će se birati novi čelnik Konzervativne stranke, mora prikupiti podršku najmanje 100 konzervativnih zastupnika. To Johnsonu nameće neuobičajeno visok prag da zaobiđe njemu inače nesklone kolege u parlamentu i uđe u finalni krug glasanja, u kojem odlučuje 180.000 ili više članova stranke, čiji bi on bio favorit za pobjedu.

'Da vidimo hoće li doći do 100. To je visoka letvica', rekao je za Politico jedan visokopozicioniran torijevac.

Doista, Graham Brady, predsjednik konzervativnog Odbora 1922, koji postavlja pravila za izbore za vodstvo, i Jake Berry, tajnik Konzervativne stranke, suočili su se u četvrtak s pitanjima o tome jesu li pravila 'podmetnuta' kako bi se Johnsona onemogućilo u utrci. Brady je poručio da bi prag od 100 glasova 'trebao dosegnuti svaki ozbiljan kandidat koji ima bilo kakve izglede da prođe'.

U Westminsteru se čak šuška da visoki stranački dužnosnici vrše pritisak na bivše kandidate konzervativnog lidera Rishija Sunaka i Penny Mordaunt da postignu dogovor prema kojem će se, ako oboje dođu do drugog kruga glasanja i budu jedini kandidati, onaj s najmanje glasova povući iz natjecanja i podržati drugog. Time bi novi čelnik stranke bio poznat već početkom sljedećeg tjedna, a u potpunosti bi se izbjegla potreba za glasanjem svih članova stranke. Najveći izazov takvog plana bilo bi osigurati da i Sunak i Mordaunt dođu na glasački listić, s obzirom na to da ih u parlamentu podržava isti profil konzervativnih zastupnika. Johnsonovi kritičari strahuju da će bivši premijer prikupiti glasove desne struje stranke i zatim preskočiti prag od 100 zastupnika.

'Nije ga moguće zaustaviti. Dobit će dovoljno podrške u stranci da bude među zadnja dva kandidata', upozorio je konzervativni zastupnik koji je kritičan prema Johnsonu. Ako u ponedjeljak, do kada će se znati tko dolazi u obzir za kandidaturu, budu tri kandidata za vodstvo, zastupnici Konzervativne stranke održat će glasanje kako bi se lista smanjila na dva kandidata. Zatim će održati indikativno glasanje između finalista kako bi članovima stranke pokazali koji potencijalni premijer zapravo ima potporu.

  • +29
Boris Johnson Izvor: Profimedia / Autor: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Johnson jedini ima podršku testiranu na izborima

Johnson se još nije javno oglasio nakon što je Truss podnijela ostavku, a već je zadobio popriličnu potporu. Dvadesetak konzervativnih zastupnika dalo mu je podršku do četvrtka navečer. Sličan broj podržao je Sunaka, a koji je ranije ove godine razbjesnio Johnsonove pristaše davši ostavku u njegovoj vladi, čime je ubrzao njegov pad. Johnsonovi saveznici tvrde da je on jedini kandidat koji iza sebe ima i podršku građana, odnosno izborni legitimitet jer je kao lider donio pobjedu konzervativcima na izborima 2019. Torijevci postavljaju svog drugog premijera u nekoliko mjeseci bez traženja podrške javnosti na izborima, pa su već pod velikim pritiskom da raspišu nove opće izbore.

Konzervativni zastupnik Paul Bristow, koji podržava Johnsona, rekao je u četvrtak za Sky News: 'Trebamo pobjednika izbora i imali smo pobjednika izbora. Što se mene tiče, poslušat ću svoje birače, a njihova poruka je bila - vratite Borisa.'

'Britanska je javnost već izabrala jednu osobu s programom i mandatom do siječnja 2025.', tvitala je Nadine Dorries, bivša ministrica kulture koja glasno podupire Johnsona. 'Ne može biti krunidbe prethodno neuspješnih kandidata', dodala je.

'Trebamo nekoga tko može preokrenuti plimu i spriječiti katastrofu laburističke vlade. Trebamo Borisa Johnsona', poručio je ministar Brendan Clarke-Smith.

Prijetnja istrage zbog Partygatea

Ali Johnsonu je odlazak Truss s mjesta premijerke možda došao prerano. Čekaju ga zamke koje bi mu mogle zagorčati novi mandat, uključujući istragu odbora za privilegije Donjeg doma o tvrdnjama da je obmanuo zastupnike tijekom takozvanog skandala Partygate. Istraga, koja je navela Johnsona da angažira odvjetnike, još nije započela, a uključivat će niz svjedoka koji će svjedočiti protiv njega. Mogao bi se suočiti s ozbiljnim sankcijama ako ga zastupnici proglase krivim.

Robert Jenrick, ministar koji je služio u Johnsonovoj vladi, rekao je za podcast News Agents da je bivši premijer bio 'jedan od najvećih aktivista u kampanjama u modernoj političkoj povijesti'. Ali istovremeno je imao upozorenje. 'Njegovom premijerskom mandatu došao je kraj s razlogom, jer su postojala ozbiljna pitanja o kompetenciji, vjerodostojnosti i etici. Želi li se Konzervativna stranka vratiti tome?' Budući da je rok za podnošenje kandidature do ponedjeljka poslijepodne, Britanija neće morati dugo čekati da sazna to.