NOSAČ NA NUKLEARNI POGON

Borbena flota USS Nimitza zaplovila u pravcu Sirije

02.09.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine uputili su se na zapad prema Crvenome moru kako bi pružili potporu mogućem američkom ograničenom vojnom udaru protiv sirijskog režima, ako to bude potrebno, rekli su u nedjelju američki dužnosnici

Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, nema zasad specifične zapovijedi da ode u istočno Sredozemlje, ali se kreće prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

'Riječ je o raspoređivanju sredstava kako bismo ih imali na raspolaganju ako bude potrebna borbena moć skupine nosača zrakoplova', rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

Drugi dužnosnik je rekao da još uvijek nije odlučeno o točnom pozicioniranju flote u Sredozemnom moru.

Američka mornarica već je ranije udvostručila svoje kapacitete u istočnom Sredozemlju, gdje sada ima pet razarača koji zajedno posjeduju 200 projektila tipa tomahawk.

Flota nosača USS Nimitza bila je u Indijskom oceanu gdje je pružala podršku operacijama u Afganistanu i bila se trebala vratiti u SAD pošto ju je nedavno zamijenila borbena flota predvođena nosačem zrakoplova USS Harry S. Truman.

Umjesto toga odlučeno je da USS Nimitz ostane u regiji i da se premjesti bliže Siriji.

5 najvećih nosača zrakoplova

Arapska liga traži akciju protiv Asada

Arapske zemlje u nedjelju su pozvale međunarodnu zajednicu da pokrene akciju protiv sirijske vlade zbog kemijskog napada u kojemu su poginule stotine civila.
U završnoj rezoluciji koju je Arapska liga prihvatila na sastanku u Kairu, Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica pozivaju se da 'pokrenu odlučne i neophodne mjere protiv krivaca za zločin za koji odgovornost nosi sirijski režim'.

Ministri vanjskih poslova Arapske lige također su u rezoluciji rekli da se osobe odgovorne za napad trebaju naći pred sudom, kao i ostali 'ratni zločinci'.

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal rekao je da osuda Sirije zbog kemijskog napada, u kojemu je prema američkim dužnosnicima ubijeno 1429 osoba, nije dovoljna, te da odgađanje međunarodne akcije nije prihvatljivo.

'Svako protivljenje međunarodnoj akciji samo će ohrabriti Damask na nastavi s provođenjem svojih zločina i da se koristi oružjem za masovno uništenje', rekao je al-Faisal.fwekjer