niz problema

Boras Mandić: Riječki aerodrom propada, jedini je u Hrvatskoj ostvario pad prometa

12.09.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik Unije Kvarnera i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić ustvrdio je u utorak da se nastavlja propadanje Zračne Luke Rijeka, poručivši da je zbog toga nužno preuzeti političku odgovornost

Boras Mandić je na konferenciji za novinare na riječkom Korzu istaknuo da unatoč zaključcima tematske prošlogodišnje sjednice Županijske skupštine PGŽ o Zračnoj luci Rijeka ništa nije poduzeto.

Izrazio je nezadovoljstvo nedavno objavljenim podatcima po kojima je Zračna luka Rijeka jedina u Hrvatskoj ostvarila pad prometa u prvih osam mjeseci godine. Konkurencija napreduje i uskoro ćemo doći do točke u kojoj se postavlja pitanje smisla postojanja ove zračne luke, rekao je Boras Mandić.

Iznio je podatke po kojima je riječka Zračna luka u osam mjeseci ove godine ostvarila promet od 119 tisuća putnika, a 2019. godine je imala 150 tisuća putnika. Još alarmantniji podatci su za srpanj ove godine, u kojem je riječka Zračna luka ostvarila 37 tisuća putnika, a Split 740 tisuća, Dubrovnik 440 tisuća, Zagreb 360 tisuća a Zadar 280 tisuća, naveo je.

Odgovorni su Primorsko-goranska županija kao osnivač i Turistička zajednica Kvarnera, a oni ne pokazuju nikakav interes za napretkom Zračne luke, ustvrdio je Boras Mandić.

Nezavisna vijećnica u županijskoj skupštini i Gradskom vijeću Rijeke Iva RinčićIva Rinčić ocijenila je da država i nadležno ministarstvo ne mare za probleme riječke Zračne luke. No, sličnu vlasničku strukturu imaju i druge hrvatske zračne luke, pa ostvaruju znatno bolje rezultate, rekla je.

Prioritet ne bi trebalo biti samo povećanje prometa tijekom turističke sezone, nego otvaranje cjelogodišnje dnevne linije s nekim od europskih zračnih hubova, zaključila je.

Nezavisni županijski vijećnik Boris Popović istaknuo je da se povećava udjel turista koji dolaze zrakoplovima, te ih je sad većina. "Danas, ako nemaš odgovarajuću zračnu luku, osuđen si na neuspjeh", rekao je.