kriza sE PRODUBLJUJE

Bolton priprijetio Moskvi zbog Venezuele: To je naša hemisfera, Rusija se ne treba miješati

01.05.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Trumpova administracija skreće pozornost na rusku ulogu u Venezueli u srijedu, dan nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo optužio Moskvu da je intervenirala kad je predsjednik Nicolas Maduro bio spreman napustiti zemlju.

Pompeo bi prema planu trebao razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u srijedu a Vijeće za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće trebalo bi održati sastanak na kojem će se razmotriti novi koraci zbog političkih previranja u Venezueli, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u srijedu.

Pompeo je u utorak optužio Rusiju da je intervenirala u trenutku kad je Maduro bio spreman napustiti zemlju suočen s pozivom oporbenog vođe Juana Guaida venezuelskoj vojsci da mu pomogne zbaciti Madura.

Bolton je u intervjuima za CNN i Fox News rekao da Pompeo namjerava razgovarati s Lavrovom u srijedu.

Govoreći kasnije pred novinarima u Bijeloj kući, Bolton nije objašnjavao što SAD zna o ruskom utjecaju na Madurove planove, no jasno je dao do znanja da upletanje Moskve nije dobrodošlo.

'To je naša hemisfera', rekao je Bolton. 'Tu se Rusija ne treba miješati. To je pogreška s njihove strane. Ovo neće voditi poboljšanju odnosa', istaknuo je.

Očekuje se da će Venezuelci ponovno izići na ulice u srijedu a Guaido je rekao da će to biti 'najveći skup' u povijesti zemlje.

Bolton je rekao da je SAD upozorio Rusiju i Kubu protiv intervencije u Venezueli te ih je pozvao da uklone sve svoje snage iz te zemlje.

Upitan razmatra li Washington nove sankcije protiv Rusije zbog te situacije, Bolton je odgovorio novinarima: 'Moglo bi biti više koraka. Održat ćemo hitno sazvan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost danas oko 14 sati - razmotrit ćemo više koraka'.

Američka vojska nije dobila naredbe da se pripremi za rat u Venezueli

Pentagon u srijedu kako se čini umanjuje važnost bilo kakvog aktivnog planiranja za izravnu intervenciju u Venezueli u svrhu svrgavanja Nicolasa Madura govoreći Kongresu da mu nisu dane naredbe da se pripremi za rat te naglašavajući potporu diplomatskom rješavanju spora.

Na pitanje jesu li američkoj vojsci dane naredbe da se pripremi za vojni sukob, možda stavljanjem postrojbi u stanje pripravnosti, obnašateljica dužnosti pomoćnice ministra obrane za međunarodnu sigurnost Kathryn Wheelbarger odgovorila je: "Mi naravno uvijek razmatramo raspoložive opcije i planove za nepredviđene situacije".

"No u ovom slučaju nisu bile dane takve naredbe o kojima vi govorite, ne", rekla je Wheelbarger.

  • +10
Ulični prosvjedi u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američka vojska usredotočena je na prikupljanje obavještajnih podataka o situaciji u Venezueli u kojoj je izbila kriza i bit će spremna odgovoriti ako predsjednik Donald Trump zatraži više, rekao je vodeći američki general u srijedu.

'Situacija između (venezuelskog predsjednika Nicolasa) Madura i (čelnika oporbe Juana) Guaida zasad je malo nejasna iz naše perspektive', rekao je načelnih združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford za vrijeme saslušanja u Kongresu.

Obnašatelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan otkazao je planirani put u Europu u srijedu kako bi pomogao u boljoj koordinaciji s Trumpovom administracijom u vezi s Venezuelom i s raspoređivanjem snaga na američkoj granici s Meksikom', rekao je Pentagon.

To je objavljeno u vrijeme kad je najavljen sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za srijedu popodne na kojemu će se razmotriti novi koraci o političkom previranju u Venezueli.