CARITAS SPAŠAVA ZDRAVSTVO

Bolnice nabavljaju rabljene krevete iz Njemačke

01.04.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Caritas Zagrebačke nadbiskupije donirao je 200 kreveta i ormarića dvjema zagrebačkim bolnicama. Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb i Klinici za ženske bolesti i porodništvo KB Sestre milosrdnice

Riječ je o rabljenoj opremi koja je dobivena iz Njemačke iz nekoliko staračkih domova koji se obnavljaju, a njezina je vrijednost veća od 400 tisuća kuna. Ovaj slučaj nije iznimka, već praksa, što dovoljno govori o stanju u kojem je hrvatsko zdravstvo. Prošle je godine više zagrebačkih bolnica od zatražilo pomoć u opremanju odjela. Zadarsko je rodilište od Caritasa tražilo krevetiće za novorođenčad.

'Zahvaljujući svojim kontaktima sa suradnicima iz inozemstva, prvenstveno s Caritasima iz Njemačke, uspjeli smo osigurati nekoliko donacija potrebnih bolesničkih kreveta. Radi se o krevetima u izuzetno dobrom stanju, a dobili smo ih od Caritasovih ustanova za njegu iz Njemačke koje se ili zatvaraju ili obnavljaju', objašnjavaju u zagrebačkom Caritasu.

Uz pomoć donacije zagrebačkog Caritasa, Klinika za ortopediju zagrebačkog KBC-a zamijenila je praktički polovinu svojih ukupnih krevetnih kapaciteta. Postojeći su kreveti, procjenjuje se, bili stari najmanje 20-ak godina.

'Krevete koji su dotrajali smo zamijenili, a ovi preostali stari su, ali funkcionalni', kaže Marko Bergovec, ortoped na Klinici, za Novi list.

Donirani kreveti prilagođeni su starijoj populaciji, koja se uglavnom i hospitalizira na Klinici, a takvim se donacijama koje ponekad stignu u bolnicu, ističe Bergovec, uglavnom pokrivaju manje stavke, dok sve velike investicije, poput opremanja operacijskih sala i nabavke skupih dijagnostičkih uređaja, pokrivaju država i HZZO.

U KB Sestara milosrdnica ovo je prva donacija nakon rata, a po riječima ravnatelja bolnice Krešimira Rotima, više je nego dobrodošla. 'Uvijek dobro dođe ako vam netko nešto pokloni, onda ne morate sami to kupovati', kaže Rotim. Vinogradska bolnica, veli njezin ravnatelj, ima velike potrebe, pa unatoč tome što inače sama kupuje bolesničke krevete, ove donirane prihvatit će 's veseljem'.