čeka se privremeni predsjednik

Bolivijski parlament primio Moralesovo pismo ostavke

11.11.2019 u 19:12

Bionic
Reading

Bolivijski parlament primio je pismo ostavke dosadašnjeg predsjednika Eva Moralesa, nakon što je on objavio u nedjelju da će odstupiti, rekao je u ponedjeljak jedan bolivijski dužnosnik

Morales je u nedjelju najavio ostavku, nakon što su ga na to pozvali policija, vojska i oporba.

Bolivija je tako u ponedjeljak bez vodstva, jer su oni koji predsjednika zamjenjuju u slučaju odlaska dali ostavku zajedno s njim: potpredsjednik, predsjednica i potpredsjednik Senata i predsjednik Zastupničkog doma.

Na parlamentu je sada da imenuje privremenog predsjednika.

"Naša velika želja je povratak društvenog mira", kazao je Morales najavljujući u nedjelju svoju ostavku.

Ranije u nedjelju je pozvao na nove izbore, nakon što su oni održani prije tri tjedna pokrenuli masovne prosvjede.

U njima je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi.

Morales je u ponedjeljak pozvao svoje protivnike koje je nazvao "rasistima i pučistima" da vrate mir u zemlju i preuzmu odgovornost za mir i političku stabilnost.

Organizacija američkih država (OAS) pozvala je u ponedjeljak na "mir i poštivanje zakona" kako bi se izašlo iz političke krize u Boliviji i zatražila "hitnu sjednicu" bolivijskog parlamenta kako bi se zajamčilo funkcioniranje institucija i zagarantirao novi izborni proces.

U ponedjeljak su u La Pazu još uvijek vidljivi tragovi noćnog divljanja, koje je buknulo nakon što je Morales najavio ostavku.

Nasilje je eruptiralo na ulicama glavnog bolivijskog grada u noći na ponedjeljak te su gomile palile poslovne objekte i građevine u tom gradu.

U glavnom gradu i gradu Santa Cruz na istoku zemlje, ljudi su klicali ostavci Moralesa koji je navukao gnjev na sebe natječući se za četvrti mandat unatoč ograničenju broja mandata, a potom proglasio pobjedu na izborima obilježenim optužbama da su bili lažirani.