TRAŽI I REAKCIJU hrvatske VLADE

Bolivijski Hrvat Branko Marinković progovara: Kako smo srušili diktatora Eva Moralesa

15.11.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Dok Bolivija čeka novi datum izbora nakon svrgavanja Eva Moralesa, koji je prebjegao u Meksiko, u javnosti se sve češće čuje ime Branka Marinkovića. Radi se o bolivijskom veleposjedniku i multimilijarderu koji već godinama slovi kao jedan od najvećih neprijatelja Moralesa, i kojeg je bivši predsjednik optužio da je inicirao krvave prosvjede koji su završili Moralesovom ostavkom

'Ja sam s tim malim prijatelj iz još iz djetinjstva. Naravno da smo bili u kontaktu cijelo vrijeme dok su trajali prosvjedi. Što je tu čudno? Redovno se čujemo, prijatelji smo', govori za Večernji list Branko Marinković, bolivijski biznismen hrvatskog porijekla i jedan od najvećih oponenata izgnanog bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

Taj 'mali' o kojem govori je Luis Fernando Camacho, vođa prosvjeda protiv vlasti nakon predsjedničkih izbora, što je rezultiralo državnim udarom, Moralesovom ostavkom i odlaskom u egzil u Meksiko.

No kao sivu eminenciju državnog udara mnogi su označili baš Branka Marinkovića. 'Misle da sam svemoćan i, čim se nešto dogodi, Branko je kriv', govori Marinković, no ne skriva da je i iz egzila koji traje od 2008., kad je napustio Boliviju suočen s optužbom za terorizam i urotu s ciljem da ubiju Moralesa, nastavio se baviti rušenjem predsjednika.

Prvo je boravio godinu dana u SAD-u, a potom u Brazilu, gdje je i danas. Ali, ističe, nije radio sam. 'Boliviji, ali i svijetu već je bila puna kapa Moralesa. Stvarno je otišao predaleko, izgubio je izbore, a onda su pokušali “izmutiti” da ostane predsjednik, što nismo htjeli dopustiti. Bolivijcima je puknuo film i izašli su na ulice', kaže Marinković.

Tko je Branko Marinković?

Otac Branka Marinkovića sredinom se prošlog stoljeća s Brača se doselio u Boliviju, a majka mu je iz Crne Gore. Do 2000-tih godina Marinkovići su postali jedna od najmoćnijih bolivijskih obitelji, Branko Marinković dobio je titulu bolivijskog kralja soje, a imao je i udio u jakoj lokalnoj banci ‘Banco Economico’. Ovaj tajkun hrvatskih korijena ubrzo je postao i politički aktivan te je došao na čelo oporbenog Građanskog odbora Santa Cruza koji je vlada optuživala za separatastičke težnje. Iako je on izjavio da se njegova obitelj u Jugoslaviji borila protiv nacista te da mu je otac bio u partizanima, udruge za ljudska prava povezivale su ga i s ustaškim pokretom, a prozivali su ga i za rasizam prema indijanskom stanovništvu te ekstremizam.

Uz Camacha, inače desne orijentacije, vežu se optužbe o rasizmu i fašizmu. Isto kao i uz Marinkovića. Pokazuju se snimke iz Santa Cruza gdje mladi pozdravljaju dizanjem ruke u zrak, a cijela se pokrajina apostrofira kao ekstremističko uporište, posebice kod socijalističkih političara i medija.

'Što su o meni sve govorili! Krenula je propagandna kampanja iz vlade da sam ubijao Židove u 2. svjetskom ratu, a rođen sam 1967. Tipično ponašanje ovdašnjih vlada, tako rade i Venezuela, Nikaragva i Kuba. Čim nekoga ne vole, izmisle da je rasist ili fašist. Pa pogledajte što sve govore o Hrvatima samo da naštete meni. Da su ustaše, ekstremisti', govori Marinković i poručuje da bi zbog takvih izjava trebala reagirati i hrvatska Vlada.

  • +9
Evo Morales Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV