OD ČILEA

Bolivija će na sudu tražiti izlaz na more

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2011 14:37
  • Objavljeno 24.03.2011 u 14:32
Bolivija - Dan mora

Bolivija - Dan mora

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bolivija, zemlja koja duže od stoljeća zahtijeva izlaz na more koji je izgubila u ratu protiv Čilea, obratit će se međunarodnom sudu i tražiti svoje pravo izravna pristupa Tihom oceanu, najavio je u srijedu predsjednik države Evo Morales.

"Borbi za naše pravo na more, koja obilježava našu povijest već 132 godine, sada ćemo pridodati i obraćanje međunarodnim sudovima i organizacijama kako bismo dobili slobodan izlaz na Tihi ocean", rekao je Morales u La Pazu na godišnjoj proslavi "Dana mora", kojim se obilježava bolivijski poraz u rat s Čileom.

U Santiagu je odmah odgovorio čileanski predsjednik Sebastian Pinera i namjere Bolivije nazvao "ozbiljnim preprekama za bilateralne odnose".

Nakon Pacifičkog rata 1879-1884 protiv Čilea, Bolivija je izgubila oko 400 km obale i ostala zaključana na kopnu, od čega se ova najsiromašnija zemlja Južne Amerike nije nikad gospodarski oporavila. "Gubitak mora je otvorena rana koja mora zacijeliti", rekao je Morales.

U bolivijskom se ustavu pristup moru proglašava "nepovredivim pravom" i "trajnim državnim ciljem", a djecu se u školama uči da je to povratak izlaza na more domoljubna dužnost.

Morales nije rekao kako i kada će se Bolivija obratiti međunarodnim instancama, ali je najavio osnivanje "opće uprave" za pripremu sudskog predmeta.

Čile daje Boliviji neke carinske i lučke pogodnosti, a sa susjednim Peruom prošle je godine potpisan sporazum koji će Boliviji omogućiti izgradnju svoje luke na pet kilometara peruanske obale koju će dobiti u koncesiju, ali ti kompromisi daleko su ispod očekivanja službenog La Paza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi