LUDA SUBOTA U SPLITU

Bliski susret Mosta i SDP-a, političari građanima dijelili i - Čokolino

03.09.2016 u 16:09

  • +5

Promidžbeni skupovi stranaka u Splitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Bionic
Reading

Posljednja predizborna subota, budući da će za sedam dana na snazi biti predizborna šutnja, u Splitu je tradicionalno obilježena desantom političara na centar grada: jedni su dijelili prigodne poklone građanima, drugi javno otkrivali 'potencijalne afere', treći paradno šetali, a četvrti kuhali Čokolino

Svjetla reflektora ukrao je Božo Petrov koji je na Pjaci predstavio svojih sedam preduvjeta za formiranje vlade sa SDP-om ili HDZ-om, no malo uoči njegova dolaska istim trgom prošetala se svita SDP-ovaca i HNS-ovaca. Boris Lalovac, Arsen Bauk, Darko Parić i Srđan Gjurković iz HNS-a desetak minuta srdačno su razgovarali s mostovcima Miroslavom Šimićem, Ivanom Kovačićem i ostalima.

'U ključnim ekonomskim pitanjima imamo vrlo bliske stavove', kazao je Lalovac i još jednom podsjetio da je upravo Most prihvatio inicijativu SDP-a i spriječio ukidanje Poreznog Uskoka, učinkovitog tijela koje je HDZ iz nepoznatih razloga namjeravao ukinuti. Lalovac je predvidio da će rezultat izbora biti tijesan i 'sličan pripetavanju', ali apelirao je da se nova vlada formira što brže zbog usvajanja proračuna te da bude stabilna kako bi se poslala poruka investitorima uoči godine u kojoj na naplatu stiže gotovo 30 milijardi kuna vanjskog duga.

Nešto dalje, u Marmontovoj ulici, splitski HDZ-ovci dijelili su rasporede sati i kroasane, kao podsjetnik da će njihov program 'omogućiti modernizaciju hrvatskog gospodarstva utemeljenu na znanju'. Građane su ipak tištili nešto opipljiviji problemi, pa su prilazili štandu kako bi - osim besplatnog kroasana - izvidjeli postoji li mogućnost za zapošljavanje članova obitelji.

Samo desetak metara niže predsjednica 'Pametnog' Marijana Puljak dramatično je upozorila da, po svemu sudeći, ponovno zapinje gradnja osnovne škole na Pazdigradu, prve koja će u Splitu niknuti nakon punih četvrt stoljeća. Djecu iz tog kvarta u drugim školama namjeravali su grupirati u zajedničke razrede, kako bi ih bilo lakše preseliti iduće školske godine, da bi se od toga ipak odustalo. Puljak ima informacije da nestaje novca u državnom i gradskom proračunu, iz kojih se financira investicija vrijedna 60 milijuna kuna, te da postoji i problem s pristupnim putevima novoj školi.

'Zovu nas zabrinuti roditelji, a odgovorne osobe ne žele dati povratnu informaciju', kazala je Puljak. Na samoj rivi, pak, građani su sa zanimanjem prilazili štandu na kojemu je postavljen kazan, očekujući još jedno besplatno čašćenje. Ondje su ih, međutim, dočekali predstavnici koalicije 'Nema prodaje' Stipe Petrine i njihov nositelj u desetoj izbornoj jedinici Goran Jugović s tanjurima prepunim - Čokolina. Što je još gore, na raspolaganju su bile samo vilice s kojima je rijetku tekućinu nemoguće zagrabiti. 'Ovaj Čokolino sladaK je kao sva slatka obećanja naših političara, a prolazi kroz vilicu jednako kao što obećanja postanu neuhvatljiva nakon izbora', kazao nam je Jugović.