ČEKA SE PUTINOVA REAKCIJA

Bjelorusija prijeti uzeti naftu iz ruskog tranzitnog naftovoda

14.02.2020 u 16:23

Bionic
Reading

Bjelorusija će početi uzimati naftu iz tranzitnog naftovoda Družba ako je Rusija ne opskrbi potrebnom količinom sirove nafte, rekao je bjeloruski predsjednik u petak, objavila je državna novinska agencija Belta.

Bjelorusija i Rusija, velike svjetske izvoznice nafte, nisu se uspjele dogovoriti o uvjetima opskrbe naftom za 2020.

Doprema ruske sirove nafte prema susjedu značajno se smanjila nakon 1. siječnja zbog čega je Minsk bio primoran potražiti gorivo drugdje.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da su rafinerije u Bjelorusiji primile 500.000 tona ruske nafte u siječnju, manje od planiranih 2 milijuna tona.

"Ako nas Rusija ne opskrbi potrebnom količinom, počet ćemo uzimati iz tranzitnog naftovoda", rekao je.

Naftovod Družba, koji prolazi bjeloruskim teritorijem, opskrbljuje Europu, uključujući Poljsku i Njemačku, s oko milijun barela ruske nafte.

Lukašenko je rekao da je Bjelorusija u pregovorima s Poljskom da joj se dostavlja američka i saudijska nafta naftovodom iz Gdanska.

Spor zbog nafte dio je širega političkog spora između Moskve i Minska oko uspostavljanja jedinstvene države, za što su planovi prvotno biti objavljeni 1990-ih.

Minsk je vrlo oprezan zbog potencijalnog spajanja s Rusijom bojeći se ruske dominacije.

Lukašensko je u petak kazao kako će se boriti da Bjelorusija ostane suverene i neovisna.

Lukašenko je ranije u petak rekao da je Moskva natuknula da bi s Minskom dogovorila cijene energenata u zamjenu za bjelorusko priključenje Rusiji u ujedinjenoj državi.

Lukašenko se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom prošli tjedan no nisu uspjeli postići naftni dogovor za 2020.