POKOJNIK U HLADNJAČI KOJA NE RADI

Bizarnost ukazala na (ne)funkcioniranje sustava

10.07.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Zbog rasula u povljanskom komunalnom poduzeću, jedna tamošnja obitelj u nedjelju je doživjela šok od kojeg će se zasigurno još dugo oporavljati. Njihov 80-godišnji član obitelji, B. S., koji je preminuo u subotu ujutro u obiteljskoj kući u Dinjiški, doslovno se usmrdio u povljanskoj mrtvačnici gdje su njegovo tijelo ostavili na čuvanje do pokopa u nedjelju poslijepodne, piše Novi list

Scenarij nalik na scene iz horor filmova za ovu je obitelj započeo još u subotu oko 11 sati kad im je privatno pogrebno poduzeće iz Zadra prevezlo tijelo pokojnika od kuće do povljanske mrtvačnice s hladnjačom na tamošnjem mjesnom groblju.

'Naš rođak koji živi tu u Povljani obavijestio je djelatnike u Komunalnom poduzeću da bi mi oko 12 sati dovezli djedovo tijelu u hladnjaču i da bi ga radi ispraćaja preuzeli u nedjelju poslijepodne. Međutim, kad smo došli na groblje, nitko nas nije dočekao. Ključ mrtvačnice ostavili su nam kod žene na štandu s voćem odmah kod ulaza u groblje, pa smo se sami dalje morali snalaziti. Moj dečko i ja, uz pomoć gospodina Skroče iz pogrebnog poduzeća, nekako smo smjestili djedovo tijelo u hladnjaču što je meni bio užasan šok, ali nekako sam to sve odradila i pretrpjela', još pod vidnim šokom ispričala je Novom listu unuka pokojnika čija se noćna mora nastavila i sutradan.

U nedjelju oko 17 sati došli su po tijelo pokojnika kako bi mu iz obiteljske kuće, gdje se već okupila rodbina i prijatelji, organizirali dostojanstven ispraćaj do vječnog počivališta na mjesnom groblju u Dinjiški. No u maloj kapelici s hladnjačom na povljanskom groblju dočekao ih je pravi horor. Komunalnog djelatnika ponovno nije bilo pa su mrtvačnicu morali otključati sami i opet se sami snalaziti.

'Moj dečko je otključao vrata i zajedno sa sestrinim suprugom krenuo prema hladnjači kako bi preuzeli djedovo tijelo. Otvorili su vrata pretinca u hladnjači i odmah ga zatvorili. Izišli su vani blijedih lica, a sestrin suprug krenuo je povraćati, govori unuka preminulog te nastavlja s nevjerojatnom pričom. Hladnjača nije radila, a na visokoj temperaturi koja je u kapelici dosezala i 40 stupnjeva Celzijusa, na tijelu pokojnika započele su truležne promjene, napuhao se i u pretinac hladnjače naselile su se muhe. Zbog smrada i muha koje su oblijetale lijes ispraćaj iz obiteljske kuće više nije bio moguć. Ljudi koji su nosili lijes jedva su izdržali, a i svećenik je ubrzao molitvu', priča mlada žena koja je svoje stravično iskustvo željela iznijeti javnosti, ali i ostati anonimna zbog neutješne bake. Zbog boli koju njezina baka proživljava, kako zbog gubitka supruga, a tako i zbog ovih nemilih okolnosti, željela je ostati anonimna no u povljanskom Komunalnom poduzeću itekako znaju o kome je riječ i što se dogodilo.

'U subotu sam otišao u mrtvačnicu i uključio hladnjak. Radio je, ali je valjda kasnije došlo do kvara na motoru. Da je djelatnik kojeg sam zadužio za taj posao obavio sve što je trebao, sve ovo ne bi se dogodilo. On je otkazao poslušnost i jednostavno se nije pojavio, a ključeve je ostavio kod žene na štandu', kazao je direktor povljanskog Komunalca Mladen Peranić. Ispričao je kako sa zaposlenicima ima problema već dulje vrijeme, odnosno otkako su upali u financijske poteškoće zbog kojih 17 radnika već šest mjeseci nema plaće.