VEZE S NARKO-MAFIJOM

Bivši šef Dačićeva ureda u zatvoru

20.02.2014 u 13:55

Bionic
Reading

Privođenje bivšeg suradnika srbijanskog premijera Ivice Dačića Branka Lazarevića, kojemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i kojeg je u srijedu navečer preuzelo Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal, udarna je vijest u četvrtak na naslovnicama beogradskog tiska

Nekadašnjeg šefa ureda Ivice Dačića, u vrijeme dok je Dačić bio ministar unutarnjih poslova u prethodnoj srbijanskoj vladi, kaznena prijava tereti za odavanje službene tajne i udruživanje radi kaznenih djela, a priveden je zbog indicija da je kontaktirao sa suradnicima odbjeglog narko-bosa Darka Šarića

'Uhićen bivši šef Dačićeva ureda', 'Pada mafija - Dačićev šef ureda devet sati svjedočio o Šarićevim krticama', 'Optužio Dačića', 'Bivši šef Dačićeva ureda u zatvoru' - naslovi su najtiražnijih dnevnih listova koje opširno pišu o jučerašnjem saslušanju Lazarevića, aktualnog otpravnika poslova srbijanskog veleposlanstva u Ateni.

Dačić je odbio komentirati saslušanje svog nekadašnjeg šefa ureda.

'Ne znam što je moj bivši suradnik rekao na saslušanju, neću se miješati', rekao je Dačić za Blic, a saslušanje i privođenje nije komentirao ni vicepremijer Aleksandar Vučić, rekavši da zakon važi jednako za sve te da ne vidi kako bi saslušanje Branka Lazarevića moglo utjecati na odnose naprednjaka i Dačićevih socijalista.

'Mene ne interesira odnos dviju stranaka u tom smislu, to se tiče zakona i institucija koje trebaju raditi svoj posao, a zakon jednako važi za sve', rekao je Vučić novinarima.

Saslušanje Lazarevića se ipak u pojedinim medijima dovodi i u kontekst preizborne kampanje u kojoj su, premda partneri u aktualnoj vladi, Dačićevi socijalisti i Vučićevi naprednjaci politički suparnici i predvodnici dvije predizborne koalicije koje se nadmeću za 250 zastupničkih mandata u srbijanskom parlamentu.

Lazarević je trebao biti saslušan koncem siječnja, ali je to saslušanje odgođeno uz obrazloženje da ima neodložnih poslova u veleposlanstvu.

Od Lazarevića se očekuje odgovor na nagađanja i tvrdnje o vezama sa suradnicima Darka Šarića, kojeg srbijanske vlasti optužuju da je šef narko-mafije, među ostalim i s Rodoljubom Radulovićem, također optuženim za krijumčarenje kokaina. Radulović se dovodi u vezu s Ivicom Dačićem te su o njihovim kontaktima mediji prošle godine u nekoliko navrata intenzivno spekulirali, a Dačić je početkom prosinca priznao da se poznaju, ali ne i da je znao kakvim se sve poslovima bavi ovaj poduzetnik.

Beogradski mediji tvrde, pozivajući se na svoje izvore bliske istrazi, da je policija ispitivala Lazarevića o kontaktima s optuženim pripadnicima Šarićeve skupine kojima je, navodno, dostavljao informacije o mjerama praćenja i prisluškivanja koje je MUP Srbije protiv njih poduzimao. Prema tim saznanjima, Lazarević je navodno potvrdio da ga je Dačić upoznao s Radulovićem i predstavio ga kao svog prijatelja kojem treba 'izići u susret' te da mu je Radulović kasnije tražio informacije o tome istražuje li policija Šarića.

Lazarevićev odvjetnik Dragoljub Đorđević odbio je komentirati saslušanje i privođenje zbog tajnosti postupka.

Lazarević, koji je tijekom prethodnog mandata vlade bio šef ureda ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića, saslušan je u policiji i potom predan na saslušanje Tužiteljstvu za organizirani kriminal, a nakon policijskog zadržavanja od 48 sati i saslušanja u specijalnom tužiteljstvu za organizirani kriminal bit će odlučeno o pritvoru do 30 dana ili puštanju na slobodu.