RATNI ZLOČIN

Bivši pripadnici vojske bosanskih Srba optuženi za strijeljanje 28 Hrvata i Bošnjaka

05.12.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ratne zločine protiv hrvatskih i bošnjačkih civila na području Donjeg Vakufa, počinjene 1995. godine

Optuženi su Branko Čigoja (44), Željko Todić (54), Saša Boškić (45) i Milorad Glamočak (53), svi iz Mrkonjić Grada.

Tijekom rata u BiH oni su bili pripadnici izviđačkog voda postrojbe vojske bosanskih Srba stacionirane u tom gradu i tom svojstvu kršili su odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

U rujnu 1995. godine u mjestu Oborci su, iz improviziranog logora u kojemu su bili zatočeni hrvatski i bošnjački civili, izveli 28 zatočenika koji su prije bili zlostavljani i prisiljavani na teške radove na crti bojišnice.

Optuženi su potom osobno iz vatrenog oružja pucali u zatočenike, a samo jedan od njih je preživio strijeljanje.

Milorad Glamočak za taj je zločin optužen po zapovjednoj odgovornosti jer je odobrio strijeljanje i nije učinio ništa kako bi ga spriječio, niti je nakon počinjenja učinio bilo što kako bi se počinitelji zločina kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će, potvrdi li sud optužnicu, krivicu četvorice optuženih dokazivati iskazima 30 svjedoka i vještaka te uz stotinu materijalnih dokaza.