MESIĆ I KOSOR INICIJATORI

Bivši premijeri na ručku kod Milanovića

Bionic
Reading

Bivši premijeri, osim zatvorenog Ive Sanadera, u četvrtak u 14 sati pozvani su na ručak u Banske dvore s premijerom Zoranom Milanovićem, javlja Večernji list

Ipak, inicijativa za ručak nije krenula od njega, nego od Stjepana Mesića i Jadranke Kosor, navodi Večernjak

Na svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju bivši premijeri sjedili su zajedno i tada su J. Kosor i S. Mesić predložili da bi trebalo organizirati ručak bivših premijera i da bi to mogao postati svojevrstan običaj. Pozvali su i aktualnog premijera Milanovića, a on je prihvatio taj poziv i pozvao premijere na ručak u Vladu.

Na ručak u Banskim dvorima trebali bi doći sljedeći gosti: Stipe Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša i Jadranka Kosor. Od deset šefova dosadašnjih Vlada, odnosno devet živih (Ivica Račan nas je napustio 29. travnja 2007.) na sastanku vjerojatno neće biti, piše Jutarnji list, Hrvoje Šarinić, zbog teške bolesti, a iz posve razumljivih i općepoznatih razloga ne očekuje se ni Ivu Sanadera.

Glavno je pitanje što je smisao tog neobičnog skupa. Neki od sudionika tvrde da imaju mnogo zajedničkih tema. Bivši premijeri, premda svi do jednoga iz HDZ-a, vrlo se korektno, bez izuzetka, odnose prema vlasti premijera Milanovića. Jadranka Kosor u više se navrata pokazala prilično benevolentnom prema svom nasljedniku, čak se solidarizirala s njegovom pozicijom. Tvrdi da ga samo ona može razumjeti. J. Kosor i Mesić aktualnom premijeru zamjeraju samo manjak odlučnosti pa će vjerojatno u tom pogledu u četvrtak pasti i neke sugestije.