SANADER OPET U SUDNICI

Bivši HDZ-ovi aktivisti: Da, primali smo gotovinu na crno

26.11.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Nakon što je prije tjedan dana za aferu Hypo te aferu INA – MOL nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora te upućen u Remetinec čekati pravomoćnost presude, Ivo Sanader danas je iz zatvora doveden na suđenje za slučaj Fimi media. Doveden je na ulaz u Županijski sud iz Amruševe, a prije ulaska u sudnicu pravosudni policajci skinuli su mu lisice. Na klupi za optuženike po prvi put je sjeo u društvu dvojice pravosudnih policajaca

Na klupu za svjedoke u nastavku suđenja za Fimi mediju sjelo je šestero nekadašnjih aktivista HDZ-a koji su u toj stranci u Sanaderovo vrijeme uglavnom obavljali administrativno-tehničke poslove. Za svoj rad plaćani su 'na ruke', radili su bez ugovora o djelu, a potvrdu primitka naknade potpisivali su na isplatnice. Isplaćivala ih je Branka Pavošević

Svjedokinja Marcela Gracin koja je od 2006. godine bila angažirana u HDZ-u, a potom i u Ministarstvu vanjskih poslova, potvrdila je kako je u stranci bila angažirana na organiziranju skupova ili raznih programa te da nije imala ugovor. Za svoj rad primala je mjesečnu naknadu od 1.500 kuna, za što je potpisivala isplatnice.

I Marija Cik, nakon volontiranja u Mladeži HDZ-a u Dugom Selu, radila je u središnjici, konkretno na centrali, za što je dobivala naknadu od 2.000 kuna, također bez ugovora. 'Potpisivali smo isplatnice i stavljali potpis u jednu bilježnicu. Način isplate promijenio se kad je polovicom 2009. u računovodstvo došla Marica Glavaš i tad sam dobila ugovor o djelu', posvjedočila je Marija Cik.

Svjedok Šime Višić, koji je u HDZ-u radio na administrativnim poslovima, potvrdio je kako je, zajedno s drugim kolegama, 'isplaćivan u računovodstvu gdje su odlazili do tete Branke i tamo potpisivali isplatnicu'.

Patricio Marcos Petrić, koji je na administrativno-tehničkim poslovima bio od kolovoza 2004. do travnja 2010, posvjedočio je kako nije dobivao primjerak potpisane isplatnice, te je potvrdio i kako su povremeno dobivali naknade za Božić ili Uskrs – uglavnom po 1.000 kuna.

Nekadašnja administratorica u uredu predsjednika HDZ-a Irena Repinec dobivala je plaću za svoj rad preko računa, ali je u gotovini dobivala druge naknade – za prijevoz, božićnicu ili jednom prilikom i naknadu za službenu odjeću u iznosu 4.000 kuna. 'Nije nam rečeno čija je odluka novac za službenu odjeću, niti smo to morali pravdati računima u računovodstvu', rekla je Irena Repinec.

Ivana Milas je, nakon volontiranja tijekom predizborne kampanje 2003, radila administrativne i tajničke poslove i za to je, preko student servisa, plaćana po 2.000 kuna mjesečno. 'Branka Pavošević isplaćivala nas je u gotovini, a nekoliko nas iz Mladeži HDZ-a na isti način je dobivalo plaće', posvjedočila je Milas.


Optužbe u slučaju Fimi media priznali su Branka Pavošević, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica tvrtke po kojoj je afera i dobila ime Nevenka Jurak. Nedjelo poriču Ivo Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček

Tužiteljstvo sumnja da su sporne naknade isplaćivane iz stranačkog 'crnog fonda' u koji se navodno slilo više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.