VODI PO ANKETAMA

Bivši haški optuženik budući predsjednik Makedonije

14.01.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Uoči predsjedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji, predviđenih za ožujak, najveću potporu javnosti uživa vladajuća stranka VMRO-DPMNE, a najpoželjniji budući predsjednik je Ljubo Boškovski, koji je oslobođen na suđenju u Den Haagu, ali ga čeka suđenje u Puli za slučaj Raštanska Lozja

Prema najnovijoj anketi međunarodnog republikanskog instituta IRI-ja objavljenoj u srijedu, najveći rejting ima vladajući VMRO-DPMNE za koji se izjasnilo 38 posto građana, te premijer Nikola Gruevski s 31 posto.

Druga po popularnosti je stranka Albanaca Demokratska unija za integraciju s 11 posto i njezin čelnik Ali Ahmeti s 8 posto.

Aktualni predsjednik države Branko Crvenkovski, koji je najavio da se neće ponovno kandidirati, treći je na listi popularnosti sa 7 posto, kao i njegova stranka Socijademokratski savez s 9 posto izjašnjenih građana.

Boškovski je najpopularniji predsjednički kandidat s potporom od 52 posto, pokazalo je IRI-jevo istraživanje.

Predsjednički i lokalni izbori zakazani su za 22. ožujka i za sada je svoju kandidaturu najavio samo Boškovski, koji je bio ministar unutarnjih poslova 2001. godine u vrijeme oružanog sukoba albanskih pobunjenika i makedonskih oružanih snaga.

Zbog slučaja Ljuboten četiri je godine proveo u pritvoru Haškog suda u Scheveningenu, no prošlog ga je ljeta Haški sud oslobodio svih optužbi.

Od tada živi u Makedoniji, a njegovo sudjelovanje na predsjedničkim izborima moglo bi onemogućiti suđenje u Puli koje je najavljeno za kraj veljače.

Riječ je također o slučaju iz 2001. godine kada su kod mjesta Raštanska Lozja nedaleko od Skoplja ubijenasedmorica Pakistanaca, koji su naoružani ilegalno boravili u Makedoniji.

Za ostalu četvoricu optuženih pripadnika policije za ovaj slučaj sud u Skoplju je donio oslobađajuće presude, a suđenje Boškovskom, koji ima i hrvatsko državljanstvo, preuzeo je sud u Puli. Boškovski je hrvatsko državljanstvo dobio 1993. preko supruge. U Hrvatskoj je živio više od 20 godina i bio je sudionik Domovinskog rata.

U međuvremenu je Državno javno odvjetništvo Makedonije zatražilo da se predmet preda makedonskim sudovima, no zasad nije postignut dogovor.

Prema IRI-jevom istraživanju ogromna većina građana Makedonije i dalje podržava članstvo zemlje u Europskoj uniji i NATO-u - 92 posto izjasnilo se za EU, a 89 posto za NATO.