GEORGE OSBORNE

Bivši Cameronov ministar financija postao urednik dnevnih novina

21.03.2017 u 21:23

Bionic
Reading

Bivši ministar financija u vladi Davida Camerona i aktualni zastupnik u britanskom parlamentu George Osborne imenovan je glavnim i odgovornim urednikom londonskih dnevnih novina London Evening Standard. Ovaj konzervativni list u vlasništvu je biznismena ruskog porijekla Evgenija Lebedeva, a Osborneovo postavljanje na poziciju glavnog urednika mnogi kritiziraju kao još jedan primjer nezdrave povezanosti politike, biznisa i medija u Velikoj Britaniji

Teško je zamisliti da bi u Hrvatskoj bilo prihvatljivo to da saborski zastupnik, pritom bivši ministar financija, postane urednik dnevnih novina. No u Velikoj Britaniji baš se to dogodilo ovih dana te je za glavnog i odgovornog urednika Evening Standarda imenovan konzervativac George Osborne.

Osborne je bio šest godina ministar financija u vladama Davida Camerona te političar kojega se smatralo njegovim nasljednikom, no njegove snove o preuzimanju Downing Streeta 10 zaustavio je Brexit, s obzirom na to da je zagovarao ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Za njega u kabinetu Therese May nije bilo mjesta te se 45-godišnji Osborne vratio kao zastupnik u parlament, a sa strane počeo baviti savjetovanjem velikih tvrtki. Bivši ministar financija našao je sebi angažman kao konzultant velikog američkog fonda BlackRock, za koji radi četiri dana u mjesecu, te kao predsjedatelj Northern Powerhouse Partnershipa, organizacije koja se zauzima za prenošenje upravljanja s nacionalne na lokalnu razinu.

Već to izazvalo je kritike u medijima i opozicijskih laburista, no poduzetni Osborne očito ima još energije kad se odlučio prihvatiti uređivanja dnevnog lista.

London Evening Standard (koji se do 2009. zvao Evening Standard, a većinom ga se i danas tako naziva) besplatni je tabloid konzervativnog usmjerenja, kojemu je vlasnik 36-godišnji biznismen Evgenij Lebedev, inače sin bivšeg agenta KGB-a koji se kao dječak osamdesetih doselio u Veliku Britaniju. Lebedev je vlasnik i novina The Independent te TV-postaje London Live.

Iako je jedino prethodno iskustvo koje Osborne ima u novinarstvu uređivanje studentskog lista na fakultetu, Lebedev je oduševljen uredničkom akvizicijom: ‘Ponosan sam na to što imam urednika s toliko supstance, koji će pojačati ugled i utjecaj Evening Standarda u Londonu i čija politička pozicija - liberalan u društvenim pitanjima, pragmatičan u ekonomskim - zrcali stavove naših čitatelja.’

Zagovornici Brexita među konzervativcima zabrinuti su ovakvim razvojem događaja jer sumnjaju da Osborne spletkari iz pozadine kako bi se u procesu izlaska Velike Britanije iz Europske unije zadržalo što više povezanosti, dok laburisti ističu da je riječ o savršenom primjeru nezdrave povezanosti vladajuće stranke i medija. Glasnogovornik laburističkog lidera Jeremyja Corbyna izjavio je kako je Osborne ‘pripadnik usko povezane klike koja radi protiv Britanaca’ te da je njegovo imenovanje urednikom Evening Standarda ‘ruganje ideji neovisnih medija’. Novinari Evening Standarda su pak anonimno komentirali u konkurentskim medijima da im se 'plače od rastrojenosti' otkada su čuli tko im je novi šef.

S druge strane, Osborne nije izuzetak kada je riječ o bliskim vezama između politike i medija u Velikoj Britaniji. Njegov bivši kolega iz Cameronove vlade Michael Gove danas je kolumnist The Timesa i prvi britanski novinar koji je intervjuirao Donalda Trumpa. Također, ako se ode malo dalje u povijest, poznato je i to da je mladi britanski oficir Winston Churchill pisao reportaže za londonske medije iz ratova u kojima je sudjelovao. Osbornea se zasad teško može uspoređivati s legendarnim britanskim premijerom, no njegova odluka da preuzme uredničko vođenje Evening Standarda - uz rad u parlamentu i konzalting sa strane - svjedoči o tome da mu ne nedostaje ambicija.