portret

Bivša supruga mu je sutkinja, bivši nogometni izbornik bio mu je punac: U biografiji uhićenog šefa sigurnosti Janafa ima još bisera, ovo smo uspjeli saznati o Vladi Zoriću

07.10.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Kraci afere Janaf barem rubno zahvatili su i pravosuđe: Nakon što je u stanu zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirele Alerić Puklin pronađeno 4,5 milijuna kuna u gotovini, za koje USKOK sumnja da zapravo pripadaju uhićenom Draganu Kovačeviću, dok ona tvrdi da se radi o novcu njenog supruga Gorana Puklina, otkriveno je i da se supruga jednog od osumnjičenika nalazi visoko u pravosudnoj hijerarhiji

Radi se o Ivani Zorić, sutkinji Općinskog građanskog suda u Zagrebu koja je prije nešto više od dvije godine upućena na rad na Vrhovnom sudu. Njen suprug je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, uhićen pod sumnjom da je s više drugih osoba zloupotrijebio položaj. Zorićevo ime i citati zauzimaju značajan prostor u javno objavljenim transkriptima praćenja i prisluškivanja glavnih aktera afere, a s direktorom Sektora transporta nafte Damirom Vrbancem označen je ključnom osobom preko koje je Kovačević navodno namještao poslove tvrtki Elektrocentar Petek u vlasništvu poduzetnika Kreše Peteka.

Sutkinja Zorić upućena je na rad na Vrhovnom sudu u siječnju 2018. godine, na rok od dvije godine. Radi se o uobičajenoj praksi po kojoj se zbog nedostatka kadra suci s nižih razina upućuju na više sudove, no ondje rade isključivo poslove sudskih savjetnika i takav raspored moguć je na najviše 'dvije plus dvije' godine. Kako je tportalu potvrđeno u Državnom sudbenom vijeću, 24. siječnja ove godine donesena je nova odluka kojom sutkinja Zorić ostaje na Vrhovnom sudu do siječnja 2022. godine.

U međuvremenu se, kako se može pronaći u javnim izvorima, prošle godine ona kandidirala i za sutkinju Županijskog suda u Zagrebu, no nije prošla. Kao zanimljivost navedimo da je 43-godišnja sutkinja Ivana Zorić kćerka nekadašnjeg trenera Dinama i izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačića.

O ovom slučaju u utorak se oglasio i Vrhovni sud, otkrivši dosad nepoznat podatak: sutkinja Zorić nakon suprugova uhićenja izjasnila se da je njihova bračna zajednica 'faktički prestala u srpnju ove godine'.

'Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivana Zorić u svojstvu je savjetnice na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske od 15. siječnja 2018. godine. Odmah po saznanju za uhićenje koje je bilo 17. rujna 2020., kolegica Zorić je o tomu, kao i o činjenici da je bračna zajednica faktički prestala 1. srpnja 2020., obavijestila sudsku upravu', stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, sudac Željko Pajalić.

O osumnjičenom Vladi Zoriću malo toga se zna: osim što je Čačićev zet, on je nećak nekadašnjeg potpredsjednika Županijskog doma, ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i veleposlanika u Sarajevu Damira Zorića, upravo nedavno izabranog i za novog glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Po podacima s poslovnih servisa, Zorić se u Janafu zaposlio još 2008. godine. Sugovornici iz ove državne tvrtke opisuju ga kao mladog čovjeka koji se nije previše isticao, a upućuju i na to da je Janaf - posebno otkako ga je svojedobno vodio Ante Markov, bivši predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost - vodio računa o tome da se na ovakvim pozicijama nalaze sigurnosno provjerene osobe.

'Kad se govori o sigurnosti Janafa, nije riječ o fizičkoj zaštiti i zaključavanju vrata tvrtke, nego o vođenju računa o poslovanju s osjetljivim područjima poput Srbije ili Republike Srpske', tvrdi sugovornik tportala. On podsjeća na to da je u Janafu svojedobno zaposlen i bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Joško Podbevšek - ondje je bio najprije savjetnik Uprave, a zatim i voditelj podružnice u Beogradu.

Drugi tportalov sugovornik iz Janafa tvrdi potpuno suprotno: da je Podbevšek zbrinut u Janafu direktnom intervencijom tadašnjeg premijera Ive Sanadera nakon što je bio smijenjen s obavještajnih funkcija zbog skandala oko nezakonitog ispitivanja novinarke Helene Puljiz, odnosno Sanaderova pokušaja stvaranja vlastitih obavještajnih službi.

'Manekenstvo u sigurnosti ne prolazi'

'Što se Zorića tiče, njegov glavni zadatak bio je da se nešto ne zapali, ne daj bože kakav naftovod ili slično. U preostalom dijelu posla više je sličio na službenika zaštite na radu', kaže ovaj sugovornik.

Zorića se može pronaći i kao sudionika regionalne konferencije o sigurnosti gradova 2016. godine, na kojoj je imao prezentaciju o kritičnoj infrastrukturi Janafa, te Zagreb Security Foruma prije dvije godine, na kojemu je sudjelovao na panel raspravi o zaštiti ključnih energetskih objekata od ugroza poput terorizma. On je govorio o naftovodima.

U siječnju 2016. bio je izabran za predsjednika udruge ASIS Hrvatska, hrvatskog ogranka istoimene međunarodne sigurnosne organizacije, a tim povodom dao je kraći intervju za portal zastita.info u kojem zaziva osnivanje 'komore sigurnosti' kao krovne organizacije u svim segmentima sigurnosti u državi.

'Ona bi objedinila tjelesnu zaštitu, tehničku zaštitu, zaštitu od požara, zaštitu na radu, zaštitu okoliša i obranu, kao i druga područja korporativne sigurnosti. Smatram da bi osnivanje takve komore dovelo do unaprjeđenja struke, vrednovanja struke i u javnim poduzećima i u privatnim tvrtkama. Mala smo zemlja i mislim da je takvo što kod nas lako napraviti. Svatko tko radi u sigurnosnom sektoru u takvoj krovnoj organizaciji mogao bi naći svoje mjesto', kazao je i potom objasnio svoju viziju i načela:

'Želja mi je da se zanimanje menadžera u sigurnosti više vrednuje, odnosno da mu se pruži potrebno značenje. To je ujedno cilj mog mandata jer smatram da ima jako puno problema. Držim da ne možete upravljati nečime o čemu nemate pojma, znanje je osnova svega. Manekenstvo u sigurnosti ne prolazi. Morate se educirati, svoje znanje prenositi na kolege jer najvažnija stvar je upravo razmjena iskustva', kazao je u istom razgovoru.

Ključna karika u namještanju natječaja?

No, po svemu sudeći, predmet Zorićeva interesa nije bio samo načelan, nego i vrlo konkretan. U samom Janafu, tvrde za tportal izvori bliski istrazi, on je s direktorom Sektora transporta nafte Damirom Vrbancem bio ključna karika u namještanju poslova za poduzetnika Peteka.

'U toj tvrtki Uprava je formalno odvojena od investicija jer se po pravilniku one pokreću upravo u sektorima, ondje se kreira plan investicija i izrađuje dokumentacija, a odluke zapravo donose direktori sektora. U desetak mjeseci praćenja i prisluškivanja pronađeni su dokazi za dvojicu direktora, dakle za Zorića i Vrbanca, no u trenutku u kojem se dogodila primopredaja dva milijuna kuna nije bilo moguće shvatiti kakvu ulogu je imao direktor Janafa Dragan Kovačević', tvrdi ovaj izvor tportala.

'Tek naknadno se iz niza razgovora Peteka i Kovačevića rekonstruiralo što su zapravo naumili. Imali su više razgovora i više sastanaka poslovnog tipa, jasno fokusiranih i usmjerenih na konkretne teme', dodaje on.

  • +4
Dragan Kovačević na pretresu stana Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

USKOK sumnja da je mito od dva milijuna kuna uručeno šefu Janafa kako bi nakon toga u Plan investicija bili uvršteni projekti modernizacije sustava automatskog gašenja te hlađenja spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, kao i proširenja sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin. Kovačević je, tvrdi se, od svojih direktora Zorića i Vrbanca tražio da osiguraju to da Elektrocentar Petek pobijedi na natječajima za ove poslove, a oni su to i proveli. Natječaj za modernizaciju spremnika u Omišlju, vrijedan 20 milijuna kuna, sastavio je upravo Zorić i bio je, tvrdi se, napisan tako da ga može zadovoljiti upravo Petek, pa je on na kraju i dobio posao.

'Samo mora Damir vidjeti'

Sličan scenarij zbio se i u drugom poslu oko sustava mjernih stanica, također vrijednom dvadesetak milijuna kuna, samo što je Zorićevu ulogu ondje navodno odigrao Vrbanac.

'Ovaj natječaj… sedam i ovih trinaest… dvadeset… deset…', govori Kovačević Peteku na sastanku 20. svibnja oko 11 sati.

'Samo mora vidjeti Damir kako će to provesti… pol, pol… dva puta, znači dvije godine', prekida ga Petek i nastavlja: 'I kablovi…'

'Kablovi su gotovi, kablovi su prošli sve…. sad je bitno ovaj natječaj završiti', uzvratio je Kovačević i dodao: 'Ovih dvadeset.' Potom pita kada natječaj završava, a Petek mu odgovara: 'Mislim za deset dana.'

'Tako, a do tad mi napravimo sve ove… znači moramo tako napraviti ovo sve… dvadeset… sedam… trinaest… tu se sad izborite da sve prođe kako treba, da ne ulijeću neki bez veze', kazao je između ostalog Kovačević Peteku, gotovo pola godine nakon što je navodno primio mito za namještanje poslova.

Sami poslovi ugovoreni su tek sredinom ove godine, a USKOK upravo to koristi kao argument zašto se uhićenja nisu dogodila u 'klubu' u Slovenskoj ulici u Zagrebu još na Martinje prošle godine.

Klub u Slovenskoj 9 Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj