'ne osjećam se krivom'

Bivša HNS-ova ministrica kulture na početku suđenja odbacila optužbe za plaćanje privatnih troškova državnim novcem

24.09.2018 u 12:47

Bionic
Reading

Bivša HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu, na početku suđenja, još jednom odbacila optužbe da je podizanjem gotovine i korištenjem službene kartice u privatne svrhe državu oštetila za preko 146 tisuća kuna

Ne osjećam se krivom, kazala je bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića, nakon što joj je pročitana Uskokova optužnica.

Dodala je i da ne priznaje materijalni dio tužbenog zahtjeva. Njena obrana temeljit će se na tvrdnji da u Ministarstvu kulture ne postoji propis koji određuje tko ima pravo na reprezentaciju i što u nju spada te da je sva podignuta gotovina potrošena u službene svrhe.

Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist", iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva. U optužnici stoji i da je za svoje privatne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine.

  • +4
Andrea Zlatar Violić Izvor: Screenshot / Autor: screenshot

Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama tužiteljstva potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu.

S gotovo istim optužbama suočio se i njen nasljednik Berislav Šipuš, no njihova su suđenja razdvojena jer Zatar Violić ranije zbog teškog zdravstvenog stanja nije mogla dolaziti na sud. Šipuša tužiteljstvo tereti da je u gotovini podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna "obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu", dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Oboje od početka odbacuju optužbe i tvrde da nisu krivi. Nakon što je Uskok u travnju 2017. podigao optužnicu protiv Zlatar Violić HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.