neobičan posao

Bivša gradonačelnica pronašla novu karijeru - vozi kamion za odvoz smeća

20.05.2021 u 15:52

Bionic
Reading

Dok se mnogi dužnosnici nakon odlaska iz politike zapošljavaju kao savjetnici velikih poduzeća ili prihvaćaju druge lukrativne poslove, bivša gradonačelnica drugog najvećeg švedskog grada Göteborga izabrala je neobičan nastavak karijere

Ann-Sofie Hermansson bivša je savjetnica ministra, a od 2016. bila je gradonačelnica drugog najvećeg švedskog grada Göteborga. Nakon što je 2018. ostvarila loš izborni rezultat marginalizirana je od svoje Socijaldemokratske stranke te se odlučila za neobičan nastavak karijere.

Naime Hermansson trenutno radi za komunalno poduzeće Renova u javnom vlasništvu i vozi komunalni kamion. Odlučila je navući narančasto odijelo te iskoristiti svoju dozvolu za upravljanje kamionima, koju je dobila još u mlađim danima. Sada najčešće u svom kamionu skuplja kompost koji građani Göteborga ostavljaju u smeđim kantama za smeće ispred domova, piše Politico.

'Ljudi me ponekad pitaju što ja radim ovdje, ali za mene je ovo dobro rješenje. Ipak moram platiti stanarinu', kaže Hermansson.

Iako mnogi njeni kolege nakon političke karijere biraju unosne savjetničke poslove, Hermansson se odlučila za drugačiji put. Kaže da joj je bilo ponuđeno radno mjesto u poslovima za odnose s javnošću, no odbila je tu ponudu i odlučila postati vozačica.

'Barem nikoga ne uzrujavam. To je dobra promjena nakon posla političara', dodaje.

Kaže da je posao fizički težak, ali da ima svojih prednosti, poput radnog vremena i vikenda u kojima nema kriznih sastanaka i neprestanih telefonskih poziva.

Švedski mediji pozitivno su dočekali njenu promjenu karijere. Iako je bilo nekih koji su skeptični i smatraju da je njena vožnja kamiona samo politički performans, kako su mjeseci prolazili pokazalo se da je Hermansson uistinu odlučila prestati biti političarka.