DRUGI KRUG IZBORA

Bitka za šest velikih gradova

26.05.2009 u 10:10

Bionic
Reading

Pet dana uoči drugog kruga izbora HDZ-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Dubrovnika Dubravki Šuci u pomoć za pobjedu stiže i predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, koji će danas poslijepodne posjetiti i gradilište budućeg Pelješkog mosta

Sanaderov dolazak u Brijest najavljen je za 16.30 sati, a premijer će razgledavati radove na budućem Pelješkom mostu. Na predizbornom skupu na dubrovačkom Stradunu Sanader će pokušati uvjeriti birače da izađu na izbore i svoj glas za još četiri godine vladanja daju Šuici, a ne njezinu rivalu Andri Vlahušiću, kandidatu HNS-a i SDP-a, otkriva Jutarnji list.

Budući da je borba za fotelju prvog čovjeka Dubrovnika itekako neizvjesna jer je Vlahušić dobro zatresao poziciju Šuice, koja je bila uvjerena da pobjedu može izboriti već u prvom krugu, u najjužniji hrvatski grad Sanader dovodi Prljavo kazalište na poklon.

Već u srijedu potpora stiže i Vlahušiću - predsjednik SDP-a Zoran Milanović također će posjetiti Dubrovnik kako bi pomogao da kandidat HNS-a i SDP-a zadrži vodeću poziciju i na izborima u nedjelju.

S obzirom na tijesne rezultate iz prvog kruga u pet velikih hrvatskih gradova - Dubrovniku, Velikoj Gorici, Sisku, Šibeniku, Osijeku i Splitu - nema sumnje da će Sanader i HDZ učiniti sve da dignu vojsku, odnosno svoje birače koji su prespavali prvi krug izbora, a sve da bi osvojili ključne gradove.

U Dubrovniku se još uvijek čeka konačni glas nezavisnog Pere Vićana jer glasovi njegovih 9,77 posto birača bi dobro došli i Vlahušiću i Šuici. Lijevi blok ima više razloga vjerovati u njegovu potporu jer je cijelu svoju kampanju Vićan temeljio upravo na žestokoj kritici Šuice.

Bivši HSP-ovac, a sada nezavisni kandidat Gordan Matković, umjesto svom nekadašnjem šefu Anti Đapiću potporu je pružio kandidatu HDSSB-a i HNS-a za gradonačelnika Krešimiru Bubalu. Uz svojih 38,71 posto iz prvog kruga i Matkovićevih 21,38 posto, Bubalo mirno može čekati nedjelju jer teško da će ga Đapić, kandidat HSP-a i HDZ-a, sa svojih 23 posto uspjeti prestići.

I SDP-ovac Tonino Picula, kao što se i očekivalo, u Velikoj Gorici je na svoju stranu pridobio HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha. SDP i HNS već su potpisali postizbornu koaliciju za Gradsko vijeće i tako si osigurali većinu, a na temelju istog sporazuma Richembergh se obvezao pozivati više od 10 posto svojih birača da 31. svibnja glas daju Piculi.

A SDP-ovcu je svaki glas itekako važan jer je HDZ-ovu kandidatu Draženu Barišiću pobjeda u prvom krugu izmakla za samo 50 glasova. Ni HDZ-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Šibenika Nedjeljki Klarić ne idu na ruku postizborni dogovori - SDP-ovac Ante Županović za njom zaostaje četiri posto, ali je lijevi blok uz sebe pridobio dvije nezavisne liste.

U Sanaderovu Splitu HDZ nema u drugom krugu svog kandidata za gradonačelnika, ali se SDP-ovac Ranko Ostojić protiv Željka Keruma bori i uz pomoć Sanadera. Predsjednik HDZ-a na predizbornom skupu prije desetak dana u Splitu žestoko se obrušio na Keruma, pa Ostojić koristi svaku priliku da bi na to podsjetio HDZ-ove birače ne bi li dali glas njemu umjesto kontroverznom poduzetniku.

Napetu gradonačelničku utrku između SDP-ovca Davorka Vidovića i HDZ-ovca Dinka Pintarića prema svemu sudeći bi trebali odlučiti birači HSP-a. Naime, njihov kandidat Ivo Šimac osvojio je impresivnih 20 posto glasova u prvom krugu. Predizborni pakt s HSP-om Vidoviću i Pintariću bi omogućio da sa šest pravaških vijećnika osiguraju većinu u Gradskom vijeću.

Iako su ideološki bliži HDZ-u, sisački HSP-ovci svom dojučerašnjem partneru ne mogu zaboraviti što ih je izdao: Pintarić im je, naime, obećavao i čak potpisao zajednički izlazak na lokalne izbore, a potom po nalogu iz središnjice HDZ-a potpisao koaliciju s HSS-om i HSLS-om. HSP-ovci su stoga skloniji podržati SDP-ovce, no Vidović se premišlja zbog straha da bi koalicija s 'crnima' odbila dio njegovih 'crvenih' birača.