TURIZAM ĆE PATITI

Bit će gužvi: Kontrole na slovensko-hrvatskoj granici skroz do ljeta?

16.11.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Slovenska vlada danas bi trebala odlučiti o prijedlogu produljenja kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, a prema novim informacijama, to bi trebalo trajati čak do 21. lipnja, što će se sigurno odraziti kako na zimsku, tako i na ljetnu turističku sezonu

Iako je ravnatelj slovenske Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin u utorak najavio da je u pripremi novi prijedlog produljenja graničnih kontrola s Hrvatskom i Mađarskom za dodatnih 20 dana, slovenska vlada već sada priprema zakonsku podlogu temeljem koje bi se ta kontrola produljila i nakon tog razdoblja. 'Kontrola se može produljiti, ali ne može trajati duže od dva mjeseca. Nakon 21. prosinca moramo koristiti drugu zakonsku osnovu, koja je znatno zahtjevnija', rekao je tada Gašperlin.

Stoga je slovenska vlada, prema informacijama 24ur, pripremila prijedlog kojim bi se nadzor na granicama uredio i nakon tog datuma. U njemu se predlaže produljenje nadzora granice s dvjema državama za dodatnih šest mjeseci od 21. prosinca.

  • +23
Kontrole na graničnom prijelazu Jurovski Brod - Metlika Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Gašperlin je na konferenciji za novinare u utorak rekao da zbog nadzora nisu utvrđena dodatna čekanja duža od pola sata.

Ove godine zabilježeno je 52.506 neovlaštenih prelazaka slovenske granice, od čega velika većina na granici s Hrvatskom. U srpnju, kolovozu i rujnu zabilježen je porast trenda prijelaza, no u listopadu se ponovno smirio. Uvođenjem novih kontrola obrađeno je 3709 neovlaštenih prelazaka granice, od kojih je opet velika većina na granici s Hrvatskom.