DIE ZEIT O 'ZA DOM SPREMNI'

Biskupski ustašluk završio u njemačkim novinama

29.08.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Nakon što je Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića komentirao inicijativu o uvođenju ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' u Hrvatsku vojsku, koju su potpisala i dvojica njegovih kolega biskupa - Valentin Pozaić i Vlado Košić, čitava priča završila je u inozemnim medijima.

Puljić je jučer, podsjetimo, kazao da stavovi dvojice biskupa nisu stavovi njihovih biskupija te da ih on ne može obrazlagati, ali je zatim rekao da bi o spornom pozdravu trebalo organizirati znanstveni simpozij, a zatim o svemu eventualno raspisati referendum.

Njemački list Die Zeit u svom izdanju na internetu objavio je vijest o Puljićevoj izjavi pod naslovom 'Hrvatski nasbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu'.
U članku se navodi da se Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, usprotivila inicijativi te se dodaje da je riječ o pozdravu sličnom salutiranju Hitleru.

Die Zeit je podsjetio i na ulogu ustaša u NDH, a naveli su i da neki dostojanstvenici Katoličke crkve otvoreno simpatiziraju ustaše.