SPORAN ZAKON O MPO-u

Biskupi prozvali Ostojića zbog izjava o embrijima!

24.01.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi jučer su se, kako javlja Informativna katolička agencija, 's čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane'

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK, mons. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa, održano je jučer u sjedištu HBK na zagrebačkom Ksaveru. Na zasjedanju je sudjelovao i apostolski nuncij u RH, mons. Mario Roberto Cassari, javlja IKA.

Na sjednici je, navodi se u priopćenju HBK, izvješće o radu Komisije za hrvatski martirologij podnio njezin predsjednik, biskup Mile Bogović. Prema odluci HBK i BKBiH, komisija vodi brigu o žrtvama s područja Hrvatske i BiH. U svojem radu komisija surađuje s državnim Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobišta žrtava komunističkih zločina nakon II. svjetskog rata.

U priopćenju se, uz informaciju da je Vijeće za obitelj HBK preimenovano u Vijeće za život i obitelj, ističe 'čuđenje' biskupa nad nedavnim izjavama novog ministra zdravlja Rajka Ostojića, koji je najavio liberalizaciju i modernizaciju postojećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

U nedavnom intervjuu za Net.hr, Rajko Ostojić je na pitanje kako komentira tvrdnje konzervativnih krugova da život počinje začećem odgovorio: 'Postojeći je zakon definitivno zakon 20. stoljeća i on će ostati za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Za njih će ostati taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća.'

'A za sve naše građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u petom mjesecu trudnoće, a kojih također ima jako puno, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija. Moramo ljudima dati mogućnost odabira. Mi smo vlada i onih koji su za nas glasali, i onih koji nisu, i onih koji nisu izašli na izbore. Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građanima koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća dat ćemo  mogućnost zamrzavanja embrija', rekao je Ostojić i time, očito, naljutio biskupe.